Ořechový koláč s medem

Dárek, kterým nikdy nepohrdnu – pytlík vlašských ořechů, které vyrostly na zahradě u kamarádky! Teď se přestěhovaly k nám do spíže. Nejlepší, co s nimi člověk může udělat je – pustit se do pečení.

Receptů na ořechový koláč je hodně, ale mně se zamlouval ten, který zjemňují hned dva druhy sýrů – ricotta a mascarpone. Nedostanete-li se k těmto sýrům, dá se ricotta nahradit i zakysanou smetanou a mascarpone třeba čerstvým sýrem typu lučina.

Ingredience
  • 200 g vlašských ořechů + půlky na ozdobu
  • 140 g másla
  • 200 g krupicového cukru
  • 6 vajec
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 200 g ricotty
  • 250 g mascarpone
  • + 100 g zakysané smetany
  • citronová kůra
  • 50 g hořké čokolády
  • špetka soli
  • 2 - 3 lžíce medu

Kromě sýrů potřebujeme ještě dvacet deka ořechů, 140 g másla, šest vajec, mouku, tmavou čokoládu a med. 

Nejprve si předehřejeme troubu na 200 °C a nachystáme kulatou dortovou formu, kterou vymažeme máslem. Potom si v míse utřeme máslo s deseti deky cukru a přidáme žloutky, a vyšleháme do pěny.

V jiné míse si vidličkou rozmačkáme ricottu, přidáme špetku soli, namleté ořechy a přistrouhneme citrónovou kůru. Smícháme s první mísou s máslem, žloutky a cukrem a přidáme 3 lžíce hladké mouky.

A zbývají bílky – ušleháme sníh s deseti deky cukru, zlehka vmícháme a přesuneme těsto do formy.

Pečeme asi tři čtvrtě hodiny, pak necháme vychladnout. A teď přijde to nejlepší - koláč  posypeme nastrouhanou hořkou čokoládou, přidáme půlky ořech na ozdobu, a mascarpone prošlehaný s trochou smetany. To celé pokapeme medem a můžeme podávat.

autor: dak

Související

  • Kapr plněný švestkami a ořechy

    České rodiny kapra na štědrý den tradičně rozporcují, obalí v trojobalu a usmaží. Pokud ale chcete vyzkoušet jinou variantu, máme pro vás tip.

  • Jablečný koláč s ořechy

    Sdílení dobrot a receptů mezi sousedy je skvělý nápad, zvlášť když se zapojí spousta rodin a neváhají se o své rodinné poklady podělit.

  • Mrkvová buchta s ořechy

    Nestává se mi často, abych po ochutnání nějakého jídla zůstala úplně oněmělá úžasem, jakou dobrotu to právě jím.