Zavářky a svítek do polévky
Vývar je hotový, sahám do spíže po nudlích a ony nikde. Už párkrát se mi to stalo, ale žádný problém. Náhradních dobrot do polévky je spousta a dají se připravit za chvíli.
Nejrychlejší je klasické kapání, které dělávaly moje babičky. Jedna rozmíchala do vajíčka vždycky jen hladkou mouku, stačí jedno vajíčko, vidlička, a konzistence taková hustší, aby do polévky kapání pěkně kapalo.
- kapání:
- 1 vejce
- hladká/polohrubá mouka
- sůl
- petrželka
- svítek:
- 2 vejce
- 40 g máslo
- sůl
- muškátový oříšek
- petrželka
Druhá babička měla raději vajíčko s polohrubou nebo hrubou moukou, a k tomu ještě přidala nasekanou petrželku ze zahrádky, protože pak bylo kapání barevnější a při zavaření nabylo do větších obláčků.
No a pak jsem se ještě naučila svítek, i když ten dělám plánovaně, jeho příprava totiž chvilku času zabere. Nejprve si vyšleháme oddělené bílky ze dvou vajec do tuhého sněhu. Žloutky rozšleháme s trochou másla, asi 40 gramy, špetkou soli a muškátového oříšku. Pak sníh vmícháme do žloutků, přidáme nasekanou petrželku a na malém plechu upečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi deset minut.
Svítek se potom nakrájí na širší nudle nebo čtverečky a vhodí do vývaru. Ideální je do polévky pro sváteční příležitosti, ale popravdě, pochutnáme si na něm kdykoli.
Související
-
Žitné bramboráky
Bramborák nepatří právě mezi zdravá jídla, ale když se udělá chytře, nemusíme z něho vůbec mít špatné svědomí.
-
Vyhlášené sypané rohlíky paní Kubátové
Upéct si vlastní pečivo se spousta z nás naučila během týdnů covidové pandemie a někomu tato láska k pečení zůstala.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
S hereckými hvězdami poznejte tajemství textu starého dva tisíce let
Ondřej Kepka, režisér a moderátor


O věrné lásce statečného Chairea a sličné Kallirhoy
Román byl napsán pravděpodobně už v prvním století našeho letopočtu a možná dokonce i dříve. Jde o první dochovaný milostný a zároveň i dobrodružný román nejenom antického, ale vůbec evropského písemnictví.