Zavářky a svítek do polévky

Vývar je hotový, sahám do spíže po nudlích a ony nikde. Už párkrát se mi to stalo, ale žádný problém. Náhradních dobrot do polévky je spousta a dají se připravit za chvíli.

Nejrychlejší je klasické kapání, které dělávaly moje babičky. Jedna rozmíchala do vajíčka vždycky jen hladkou mouku, stačí jedno vajíčko, vidlička, a konzistence taková hustší, aby do polévky kapání pěkně kapalo.

Ingredience
  • kapání:
  • 1 vejce
  • hladká/polohrubá mouka
  • sůl
  • petrželka
  • svítek:
  • 2 vejce
  • 40 g máslo
  • sůl
  • muškátový oříšek
  • petrželka

Druhá babička měla raději vajíčko s polohrubou nebo hrubou moukou, a k tomu ještě přidala nasekanou petrželku ze zahrádky, protože pak bylo kapání barevnější a při zavaření nabylo do větších obláčků.

No a pak jsem se ještě naučila svítek, i když ten dělám plánovaně, jeho příprava totiž chvilku času zabere. Nejprve si vyšleháme oddělené bílky ze dvou vajec do tuhého sněhu. Žloutky rozšleháme s trochou másla, asi 40 gramy, špetkou soli a muškátového oříšku. Pak sníh vmícháme do žloutků, přidáme nasekanou petrželku a na malém plechu upečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi deset minut.

Svítek se potom nakrájí na širší nudle nebo čtverečky a vhodí do vývaru. Ideální je do polévky pro sváteční příležitosti, ale popravdě, pochutnáme si na něm kdykoli.

autor: dak

Související