Polévka s růžičkovou kapustou a kmínem
Příprava každé polévky by měla začínat vývarem. Ano, většině z nás stačí obyčejná voda, ale pokud se naučíme udělat si do zásoby několik litrů vývaru, uchovat je v mrazáku nebo v chladničce a pak jen vytáhnout, máme vyhráno.
- 150 g růžičkové kapusty
- 2 brambory
- 1 l vývaru
- 2 lžičky kmínu
- NEBO
- kmínový olej lisovaný za studena
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- petrželka
Každá polévka, na kterou ho použijeme, chutná mnohokrát lépe. Ta dnešní začíná jako bramboračka, ale my si ji vylepšíme. V hrnci si rozehřejeme máslo s troškou oleje, půl na půl a zasypeme moukou. A mícháme, dokud jíška nezačne zlátnout a velmi vonět. Zalijeme ji litrem vývaru, rozkvedláme jíšku a postupně přivedeme k varu.
Mezitím si nachystáme brambory – oloupeme a nakrájíme na menší kostky. Dále si připravíme růžičkovou kapustu – vykrájíme košťály a sloupneme horší svrchní lístky a omyjeme. Překrájíme na půlky. Zeleninu vhodíme do vody a osolíme.
Vaříme 15 až dvacet minut s tím, že přidáme kmín nebo pár kapek kmínového oleje lisovaného za studena. Pokud zvolíme kmínový olej, nedáváme jej do vařící polévky, ale úplně na závěr po vypnutí sporáku. Hotovou polévku lehce opepříme a na talíři zdobíme nakrájenou petrželkou.
Související
-
Univerzální těsto na sladký i slaný koláč
Jen pouhé tři ingredience a špetka soli stačí k utvoření křehkého a chutného těsta do kulaté koláčové formy – mouka, máslo a jogurt!
-
Jarní salát s ředkvičkami a pomerančem
Po zimě jsme unavení všichni, počasí se neustále mění, slunce ještě tolik nehřeje a naše tělo touží po vitamínech.
-
Tmavý pálivý guláš z Bohdalova
Kolik je kuchařů, tolik je receptů na guláš, a tak je na talíři pořád co objevovat. Guláš, který jsem ochutnala v hospůdce na staré radnici v Bohdalově.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.