Polévka s růžičkovou kapustou a kmínem

Největší audioportál na českém internetu

Ilustrační foto | Foto: Fotobanka Pixabay

Polévka s růžičkovou kapustou a kmínem

Příprava každé polévky by měla začínat vývarem. Ano, většině z nás stačí obyčejná voda, ale pokud se naučíme udělat si do zásoby několik litrů vývaru, uchovat je v mrazáku nebo v chladničce a pak jen vytáhnout, máme vyhráno.

Ingredience
  • 150 g růžičkové kapusty
  • 2 brambory
  • 1 l vývaru
  • 2 lžičky kmínu
  • NEBO
  • kmínový olej lisovaný za studena
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • petrželka

Každá polévka, na kterou ho použijeme, chutná mnohokrát lépe. Ta dnešní začíná jako bramboračka, ale my si ji vylepšíme. V hrnci si rozehřejeme máslo s troškou oleje, půl na půl a zasypeme moukou. A mícháme, dokud jíška nezačne zlátnout a velmi vonět. Zalijeme ji litrem vývaru, rozkvedláme jíšku a postupně přivedeme k varu.

Mezitím si nachystáme brambory – oloupeme a nakrájíme na menší kostky. Dále si připravíme růžičkovou kapustu – vykrájíme košťály a sloupneme horší svrchní lístky a omyjeme. Překrájíme na půlky. Zeleninu vhodíme do vody a osolíme.

Vaříme 15 až dvacet minut s tím, že přidáme kmín nebo pár kapek kmínového oleje lisovaného za studena. Pokud zvolíme kmínový olej, nedáváme jej do vařící polévky, ale úplně na závěr po vypnutí sporáku. Hotovou polévku lehce opepříme a na talíři zdobíme nakrájenou petrželkou.

autor: dak

Mohlo by vás zajímat