Plněný chléb
Domácí plněný chleba je něco, co nás možná ještě nenapadlo. Vtip je totiž v tom, pustit se vůbec do výroby chleba a zvládnout správnou techniku kynutí těsta.
Pokud to dokážeme, můžeme dál zkoušet, co všechno chlebové těsto vydrží. Ivana Petrová ze žďárského senior pointu to testuje doma na své rodině, ale přinesla i ochutnat, a tak nám může některé možnosti přiblížit.
- chlebové těsto
- šunka
- slanina
- sýr
- koření
„Plněný chleba je takový, kdy můžeme základní těsto rozválet na plát a naplnit ho vším, čím máme rádi, to těsto to snese. Klasicky uzeninou, nebo zeleninou, špenátem, sýrem, pak svinout do štrůdlu. Tím uděláme chlebovou pochoutku k pivu nebo vínu,“ říká Ivana Petrová.
Do chlebového těsta můžete přidat, cokoli chcete, třeba totéž, co jste u vás doma zvyklí dávat do slaného štrůdlu z listového těsta – šunku nebo slaninu, plátkový sýr a dovnitř okořeněné mleté maso.
Nebo se nechat inspirovat touto náplní Ivany Petrové: „Ochutnali jsme chleba, kde byla rajčatová pasta, šunka, slanina a potom sýr mozzarella a nakonec trošku provensálského koření, takový základ.“
Zavinuté chlebové těsto se potom nechá ještě nějakou dobu kynout v teple na lince, potře se vodou nebo vajíčkem, obojí je možné a vloží do trouby. Když plněný chléb dostane zlatou kůrku, je hotovo.
Související
-
Zapečené brambory se slaninou
Konečně se mi za ta léta chystání dobrot pro vás podařilo vyzpovídat manžela. O víkendu nám nachystal takovou dobrotu, že prostě nešlo odolat.
-
Francouzský toast
Bílý nebo tmavý toastový chleba se po celém světě s oblibou jí upravený nasladko po francouzském vzoru.
-
Tvarůžková smršť
Z dětství mám jeden silný zážitek. Když jsme s rodiči přijeli do vymrzlé chatičky na Vysočině a čekali, než se vytopí, svačili jsme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka