Plněný chléb

Domácí plněný chleba je něco, co nás možná ještě nenapadlo. Vtip je totiž v tom, pustit se vůbec do výroby chleba a zvládnout správnou techniku kynutí těsta.

Pokud to dokážeme, můžeme dál zkoušet, co všechno chlebové těsto vydrží. Ivana Petrová ze žďárského senior pointu to testuje doma na své rodině, ale přinesla i ochutnat, a tak nám může některé možnosti přiblížit.

Ingredience
  • chlebové těsto
  • šunka
  • slanina
  • sýr
  • koření

„Plněný chleba je takový, kdy můžeme základní těsto rozválet na plát a naplnit ho vším, čím máme rádi, to těsto to snese.  Klasicky uzeninou, nebo zeleninou, špenátem, sýrem, pak svinout do štrůdlu. Tím uděláme chlebovou pochoutku k pivu nebo vínu,“ říká Ivana Petrová.

Do chlebového těsta můžete přidat, cokoli chcete, třeba totéž, co jste u vás doma zvyklí dávat do slaného štrůdlu z listového těsta – šunku nebo slaninu, plátkový sýr a dovnitř okořeněné mleté maso.

Nebo se nechat inspirovat touto náplní Ivany Petrové: „Ochutnali jsme chleba, kde byla rajčatová pasta, šunka, slanina a potom sýr mozzarella a nakonec trošku provensálského koření, takový základ.“

Zavinuté chlebové těsto se potom nechá ještě nějakou dobu kynout v teple na lince, potře se vodou nebo vajíčkem, obojí je možné a vloží do trouby. Když plněný chléb dostane zlatou kůrku, je hotovo.

autor: dak

Související

  • Zapečené brambory se slaninou

    Konečně se mi za ta léta chystání dobrot pro vás podařilo vyzpovídat manžela. O víkendu nám nachystal takovou dobrotu, že prostě nešlo odolat.

  • Francouzský toast

    Bílý nebo tmavý toastový chleba se po celém světě s oblibou jí upravený nasladko po francouzském vzoru.

  • Tvarůžková smršť

    Z dětství mám jeden silný zážitek. Když jsme s rodiči přijeli do vymrzlé chatičky na Vysočině a čekali, než se vytopí, svačili jsme.