Tvarůžková smršť

Z dětství mám jeden silný zážitek. Když jsme s rodiči přijeli do vymrzlé chatičky na Vysočině a čekali, než se vytopí, svačili jsme.

Býval to horký čas a k němu čerstvý chleba s rybičkovou pomazánkou. Byla totiž hotová hned. K jedné konzervě sardinek jsme přimíchali vrchovatou lžíci másla, jeden smetanový tavený sýr, půlku cibule na malé kostičky, sůl a pepř. Pořádně promíchat a hned se nám dělaly boule za ušima.

Ingredience
  • 200 g tvarůžků
  • 160 g žervé nebo lučiny
  • 3 stroužky česneku
  • 2 cibule
  • lžičku másla (nebo ghí)
  • drcený kmín
  • mletou papriku
  • chilli
  • sůl, pepř

Když jsme si s kolegyní Lýdií Jakubičkovou nedávno psaly o jídle a vyměňovaly recepty, zrovna mi doporučovala i tuto pomazánku, dokonce naprosto stejný recept. A když už jsme byly u těch pikantních pomazánek, poslala mi ještě tip na tvarůžkovou smršť. A tu musím rozhodně zkusit.

Na trošce ghí orestujeme najemno nakrájenou cibulku, mezitím si tvarůžky nastrouháme nebo rozmačkáme vidličkou a v misce smícháme se sýrem žervé. Přidáme prolisovaný česnek, osmahnutou cibulku, koření a pořádně promícháme.

Lýdie mi poradila orestovat kvůli barvě červenou cibuli, a dodala, že přidala ještě trochu oregana a ozdobila pórkem a paprikou. Místo žervé poslouží i jiný čerstvý sýr nebo pomazánkové máslo. A prý je to skvělé ke skleničce vína nebo na oslavy, jen potom člověk nesmí nikoho líbat.

autor: dak

Související

  • Květák jako smažák do trouby

    Dnešní dobrota jsou tak trochu zkombinovaná dvě jídla – smažený sýr a smažený květák. Opravdu se nedá mluvit o zdravém obědě.

  • Zapečené hovězí v batátech

    Nemine jediný nákup, abych si u pultů se zeleninou neříkala – jednou už ty batáty vážně vyzkouším, jenom zatím nevím, co s nimi. Teď ale ta chvíle nastala.

  • Zapečené rizoto s kuřecím masem

    Pod pojmem rizoto s někteří představíme nevzhlednou hmotu ze školních jídelen, jiní pravou italskou lahůdku, která s má s tím prvním jen pramálo společného.