Tvarůžková smršť
Z dětství mám jeden silný zážitek. Když jsme s rodiči přijeli do vymrzlé chatičky na Vysočině a čekali, než se vytopí, svačili jsme.
Býval to horký čas a k němu čerstvý chleba s rybičkovou pomazánkou. Byla totiž hotová hned. K jedné konzervě sardinek jsme přimíchali vrchovatou lžíci másla, jeden smetanový tavený sýr, půlku cibule na malé kostičky, sůl a pepř. Pořádně promíchat a hned se nám dělaly boule za ušima.
- 200 g tvarůžků
- 160 g žervé nebo lučiny
- 3 stroužky česneku
- 2 cibule
- lžičku másla (nebo ghí)
- drcený kmín
- mletou papriku
- chilli
- sůl, pepř
Když jsme si s kolegyní Lýdií Jakubičkovou nedávno psaly o jídle a vyměňovaly recepty, zrovna mi doporučovala i tuto pomazánku, dokonce naprosto stejný recept. A když už jsme byly u těch pikantních pomazánek, poslala mi ještě tip na tvarůžkovou smršť. A tu musím rozhodně zkusit.
Na trošce ghí orestujeme najemno nakrájenou cibulku, mezitím si tvarůžky nastrouháme nebo rozmačkáme vidličkou a v misce smícháme se sýrem žervé. Přidáme prolisovaný česnek, osmahnutou cibulku, koření a pořádně promícháme.
Lýdie mi poradila orestovat kvůli barvě červenou cibuli, a dodala, že přidala ještě trochu oregana a ozdobila pórkem a paprikou. Místo žervé poslouží i jiný čerstvý sýr nebo pomazánkové máslo. A prý je to skvělé ke skleničce vína nebo na oslavy, jen potom člověk nesmí nikoho líbat.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka