Perníkový závin s chutí Vánoc

Když se řekne závin, obvykle čekáme klasický štrůdl plněný jablky. Závin můžeme ale zkusit úplně jinak – nejen jen naplnit něčím jiným, což jsme už zkoušeli – švestky, rebarboru, třešně a podobně, ale můžeme i samotné těsto udělat jinak. Tak, aby chutnalo po perníku a vonělo po Vánocích.

Ingredience
  • Těsto:
  • 300 g hladké mouky
  • 200 g cukru moučky
  • 1 kypřící prášek do perníku
  • 1 lžíce kakaa
  • 2 vejce
  • 2 lžíce rumu
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce kávy
  • 4 lžíce mléka
  •  

Tento závin má v oblibě i Dalibor Špejtek z restaurace Kolnička v Lukách nad Jihlavou: „Je tam takový nádech vánoc, je tam med, mandle povidla. Je to závin, udělá se těsto, to těsto je takové tuhé, ne nadýchané, jako když děláte perník, ale je jinačí, má nádech do perníkova. Dá se do toho med, mandle, potře se to povidlím, zatočí se to jako štrůdl a pak se to upeče. My to ještě před podáváním ohříváme, protože ty chutě se ještě mnohem víc rozvinou, než když je ten závin chladný, studený,“ říká.

A jak na to těsto s chutí perníku? Prosijeme 30 deka hladké mouky a 20 deka cukru moučky na vál, přidáme kypřící prášek do perníku a lžíci kakaa. Uděláme důlek, vyklepneme vajíčko, dvě lžíce medu, dvě lžíce rumu, dvě lžíce uvařené vystydlé kávy a 4 lžíce mléka.

Ingredience
  • Náplň:
  • 300 g povidel
  • 100 g oloupaných mandlí
  • vejce na potření
  • plátky mandlí na posypání

Vypracujeme řidší těsto, aby se netrhalo, které necháme nejméně hodinu odpočívat v chladu. Pak vyválíme dva pláty na tloušťku necelého půl centimetru, potřeme povidly a posypeme nasekanými mandlemi. Srolujeme, potřeme vajíčkem a posypeme plátky mandlí.

Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 35 minut a je to! Pokud chceme, aby závin vydržel vláčný a měkký, zabalíme ho do fólie.

autor: dak

Související

  • Adventní závin s marcipánem

    Dobrým štrůdlem se nikdy nic nezkazí, to už mám vyzkoušeno, a není ani příliš důležité, co se do něj zabalí. 

  • Tažený závin s rebarborou

    Jak využít rebarboru ještě jinak než na koláč nebo kompot? Mám teorii, že cokoli zavineme do štrůdlu, je nakonec úspěch, i když je to pro nás novinka. 

  • Hruškový závin

    Dnešní dobrotu si můžete dát ještě teplou, i když jinak se podává, až vychladne. Kdo má rád závin na spoustu způsobů určitě už kromě jablek, švestek, tvarohu vyzko...