Perník s ovocem a rýží
Dáme si perník. Receptů na perník existují desítky, ale aby nás některý zaujal, měl by mít něco navíc. A přesně takový recept jsem objevila – to navíc v něm je sušené ovoce, ale to není všechno. Představte si, že do základu budeme potřebovat i rýži.
Doporučovala bych rýži kulatozrnnou, která se používá na sladká jídla, ale není to nutné. Jen ji při vaření osolíme opravdu jen malinko. Nachystáme si rozinky, sušené brusinky, švestky, meruňky, zkrátka všechno, co máte rádi nebo co vám doma přebývá a nesnědlo se.
- 4 hrnky polohrubé mouky
- 4 lžíce kakaa
- 1 kypřící prášek do perníku
- 1 hrnek sušeného ovoce
- 1/2 hrnku nasekaných ořechů
- 8 lžic medu (sladkého sirupu - agávový, rýžový,...)
- 2 hrnky vařené rýže
- špetka soli
Dohromady by sušeného ovoce, nakrájeného na menší kousky, měl být asi hrnek. Nakrájíme si půl hrnku nasekaných ořechů nebo mandlí.
Ve velké míse promícháme čtyři hrnky mouky s práškem do perníku, 4 lžícemi kakaa a přidáme dva hrnky vařené rýže. K tomu ovoce a ořechy a promícháme.
Teď přijde na řadu půl hrnku oleje a hrnek a půl vody. Směs osladíme 8 lžícemi medu nebo sladkého sirupu a zase pořádně promícháme.
Můžeme péct ve formě na biskupský chlebíček, ale já raději používám menší a vyšší plech. Ten vymažeme nebo vyložíme pečicím papírem a pečeme přibližně hodinu.
Díky ovoci a rýži by měl být perník pěkně vláčný. Když je upečený, můžeme na něj přidat polevu nebo jej rozkrojit a doprostřed namazat povidla. Skvělý je ale i úplně samotný.
Související
-
Perník bez tuku
Na víkend si upečeme, ale abychom neměli pocit, že příliš hřešíme, bude to dobrota sice sladká, ale netučná.
-
Jednoduchý perník s kokosem
Léto nás často postaví do situace, kdy musíme nasytit mnoho krků – ať už hlídáme všechna vnoučata, nebo třeba vypomáháme v kuchyni na letním táboře.
-
Pohankovo jablečný perník
Jana Berková je kuchařka z opačného konce republiky a napsala kváskovou kuchařku. A protože pečení domácího pečiva z kvásku je v posledních letech čím dál oblíbeněj...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.