Perník s ovocem a rýží

Dáme si perník. Receptů na perník existují desítky, ale aby nás některý zaujal, měl by mít něco navíc. A přesně takový recept jsem objevila – to navíc v něm je sušené ovoce, ale to není všechno. Představte si, že do základu budeme potřebovat i rýži.

Doporučovala bych rýži kulatozrnnou, která se používá na sladká jídla, ale není to nutné. Jen ji při vaření osolíme opravdu jen malinko. Nachystáme si rozinky, sušené brusinky, švestky, meruňky, zkrátka všechno, co máte rádi nebo co vám doma přebývá a nesnědlo se.

Ingredience
  • 4 hrnky polohrubé mouky
  • 4 lžíce kakaa
  • 1 kypřící prášek do perníku
  • 1 hrnek sušeného ovoce
  • 1/2 hrnku nasekaných ořechů
  • 8 lžic medu (sladkého sirupu - agávový, rýžový,...)
  • 2 hrnky vařené rýže
  • špetka soli

Dohromady by sušeného ovoce, nakrájeného na menší kousky, měl být asi hrnek. Nakrájíme si půl hrnku nasekaných ořechů nebo mandlí.

Ve velké míse promícháme čtyři hrnky mouky s práškem do perníku, 4 lžícemi kakaa a přidáme dva hrnky vařené rýže. K tomu ovoce a ořechy a promícháme.

Teď přijde na řadu půl hrnku oleje a hrnek a půl vody. Směs osladíme 8 lžícemi medu nebo sladkého sirupu a zase pořádně promícháme.

Můžeme péct ve formě na biskupský chlebíček, ale já raději používám menší a vyšší plech. Ten vymažeme nebo vyložíme pečicím papírem a pečeme přibližně hodinu.

Díky ovoci a rýži by měl být perník pěkně vláčný. Když je upečený, můžeme na něj přidat polevu nebo jej rozkrojit a doprostřed namazat povidla. Skvělý je ale i úplně samotný.

 

autor: dak

Související

  • Perník bez tuku

    Na víkend si upečeme, ale abychom neměli pocit, že příliš hřešíme, bude to dobrota sice sladká, ale netučná.

  • Jednoduchý perník s kokosem

    Léto nás často postaví do situace, kdy musíme nasytit mnoho krků – ať už hlídáme všechna vnoučata, nebo třeba vypomáháme v kuchyni na letním táboře.

  • Pohankovo jablečný perník

    Jana Berková je kuchařka z opačného konce republiky a napsala kváskovou kuchařku. A protože pečení domácího pečiva z kvásku je v posledních letech čím dál oblíbeněj...