Pohankovo jablečný perník
Jana Berková je kuchařka z opačného konce republiky a napsala kváskovou kuchařku. A protože pečení domácího pečiva z kvásku je v posledních letech čím dál oblíbenější, na pultech už je její druhé pokračování, tentokrát s recepty bez lepku a bez cukru. Pokud vás podobně jako mě zarazilo, že existuje bezlepkový kvásek, tak vysvětlení je docela prosté – na bezlepkový kvásek prostě použijeme bezlepkovou mouku.
„Těm bakteriím a kvasinkám je jedno, co jí, když jim dáte kukuřičnou mouku, tak ji sní, když jim dáte pohankovou mouku, tak ji taky sní, zkrátka jakoukoli. A zřejmě proto, že jsou v těchto moukách škroby, tak kvasí rychleji,“ vysvětluje Jana Berková.
Pokud nesmíte cukr nebo vám nechutná, jako Janě Berkové, můžete moučníky velmi dobře osladit rýžovým sirupem. Ostatně kvásek z rýžové mouky se použije na bezlepkový perník z jablek a pohanky. Rýžovou mouku si zaděláme s vodou a necháme při pokojové teplotě vzejít kvásek.
150 g kvásku
100 g strouhaných jablek
120 g hladké pohankové mouky
100 ml vody
2 lžičky slivovice
½ lžičky skořice
½ lžičky perníkového koření
špetka soli
1 vajíčko
1 lžíce kakaa
30 g mletých ořechů
40 g rozinek
60 ml slunečnicový olej
70 g pohanková krupice
Když je hotový, smícháme v míse 10 deka strouhaných jablek, 12 deka hladké pohankové mouky a deci vody. Pak přidáváme samé dobroty – jako trošku slivovice, sladký rýžový sirup, hrst ořechů, rozinek, půl lžičky skořice a perníkové koření, vajíčko, špetku soli, lžíci kakaa, slunečnicový olej a trochu pohankové krupice. Všechno důkladně promícháme a nesmíme zapomenout na to nejdůležitější 150 gramů kvásku.
„Smíchá se to, dá do formy a nechá vykynout. Bezlepkové recepty jsou všechny ve formě, protože jak tam není ten lepek, tak ono by se to rozjelo, protože to neudrží na plechu tvar. Takže upečeme ve formě, je to jednoduché,“ směje se pekařka. V podlouhlé chlebové formě pečeme asi 40 minut při teplotě 170 stupňů.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.