Šunkofleky

Zapečené obědy jsou oblíbené zejména pro toho, kdo vaří, alespoň u nás to tak funguje. Nachystat suroviny, promíchat, hodit do pekáčku a zavřít za ním dvířka od trouby.

Na klasické české šunkofleky pořídíme balíček těstovin zvaných fleky, kus kvalitní šunky vcelku – odtud název, a pár dalších nezbytností - 5 vajec, čtvrt litru smetany ke šlehání, petrželku, sůl a pepř.

Ingredience
  • 1 balení těstovin – fleků
  • 350 g šunky v celku
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 5 vajec
  • 125 g (1/2 kostky) sádla
  • naložené okurky (počet dle chuti)
  • petrželová nať
  • sůl, pepř

Flíčky uvaříme, scedíme a pak je v míse promícháme se šunkou nakrájenou na kostičky a pár lžícemi sádla. Sádlem také vymažeme pekáček a můžeme ho i vysypat strouhankou nebo krupicí.

Flíčky se šunkou nejprve zapečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů jen tak samotné. Zatímco se pečou, promícháme si v míse vajíčka se smetanou, osolíme je a opepříme. Po deseti minutách zalijeme směs v pekáčku a pečeme dalších dvacet až třicet minut, podle toho, kdy pěkně zezlátnou.

Pokud máte rádi křupavou krustičku, můžete posypat strouhaným sýrem.

Šunkofleky se podávají sypané najemno nakrájenou čerstvou petrželkou a k nim tradičně na okraj talíře pár naložených okurek.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.