Jednoduchý perník s kokosem
Léto nás často postaví do situace, kdy musíme nasytit mnoho krků – ať už hlídáme všechna vnoučata, máme doma svoje děti si s hromadou kamarádů, nebo vypomáháme v kuchyni na letním táboře.
V takových případech se hodí recept na sladký moučník, který potěší všechny strávníky – jako svačina po obědě, a klidně i jako sladká snídaně. Potřebujeme trochu letního ovoce a tradiční suroviny na perník, jak popisuje amatérská kuchařka Zdena Palátová:
900 g polohrubé mouky
2 balení prášku do pečiva
1 perníkové koření
600 g cukru
1 lžíce skořice
4 vejce
400 ml oleje
2 – 3 nastrouhaná jablka
miska rybízu, malin nebo ostružin
strouhaný kokos na posypání
„Je to takový táborový perník s kokosem. Polohrubá mouka, cukr se skořicí, trošku perníkového koření a prášek do pečiva. Je v tom nasypaný rybíz a nastrouhaná jablka. Trošku oleje, zamíchá se to a vznikne litá buchta na plech, která se potom posype kokosem. Úplně jednoduchá obyčejná buchta,“ směje se kuchařka.
Kokosem můžeme vysypat i vymazaný plech. Z kila mouky nasytíme hodně strávníků a potřebujeme k němu dva balíčky prášku do pečiva a jedno perníkové koření, 4 vajíčka, 600 gramů cukru se lžící skořice a 4 deci oleje. Hodně lidí, hodně ingrediencí! Rychlost je u tohoto perníku velkou výhodou a tou další, že spotřebujete čerstvé ovoce, které máte na zahrádce nebo v ledničce. Tak ať vám jde pečení od ruky
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka