Perník bez tuku

Na víkend si upečeme, ale abychom neměli pocit, že příliš hřešíme, bude to dobrota sice sladká, ale netučná.

Přesto je tento perník velmi vláčný a brzy zjistíme, díky jaké snadno dostupné přísadě tomu tak je. Paní Jana Fialová, která jej peče, s ním má jen ty nejlepší zkušenosti – perník totiž okamžitě zmizí a je nejenom pro ty, kdo nechtějí přibrat.

450 g hladké mouky

2 vajíčka

150 g cukru

1 vanilkový cukr

1 lžíce perníkového koření

1 kypřící prášek – obyčejný nebo také do perníku

6 středních nastrouhaných jablek

mléko dle potřeby

„Kdo třeba drží linii, ten si může perník upéct. Takže čtyři sta padesát gramů hladké mouky, dvě celá vejce, dvě stě gramů cukru, ale já dávám sto padesát, protože to stačí. K tomu jeden kypřící prášek buď do perníku, nebo normální, to už je jedno. Místo tuku přidáme šest středních jablek. Musí to být jablka šťavnatá a najemno nakrájená, ona pak nahradí ten tuk. A k tomu doléváme mléko podle potřeby, aby to těsto bylo takové vláčné a ne tuhé.“

„Pečeme ve vymazaném a vysypaném plechu na 170 stupňů asi půl hodiny podle toho, jak nám peče trouba. To je jedlé, to opravdu rychle zmizí. Můžete to ještě nakonec polít čokoládou nebo ozdobit šlehačkou, kdo to tak má rád,“ usmívá se paní Fialová.

Tady už bych ale na hlídání linie moc nespoléhala – nejslibnější radou v receptu je jednak ubrat cukru oproti původnímu receptu a také nahradit tuk jablíčky.

autor: dak