Vitacitové řezy
Řezy – moučníky z více vrstev patří k české klasice. K tomu dnešnímu budeme potřebovat jen malinko práce navíc a jednu velmi nostalgickou surovinu – práškový vitacit.
Nejprve si ale upečeme klasický čokoládový korpus. Budeme potřebovat 4 vejce, skleničku a půl moučkového cukru, dvacet gramů kakaa, skleničku vlažné vody a dvě skleničky polohrubé mouky s práškem do pečiva. Recept mám od naší kolegyně Moniky Chmilové, která tyhle řezy peče velmi často, a proto pro nás má přesný postup.
Začínáme korpusem: „Žloutky s cukrem a kakaem utřeme, vmícháme vlažnou vodu, poté mouku s práškem do pečiva, no a nakonec z bílků ušlehaných sníh vše nalijeme do hlubokého plechu.
- Na korpus:
- 4 vejce
- 20 g kakaa
- 1 a ½ skleničky moučkového cukru
- 1 sklenička vlažné vody
- 2 sklenička polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- Na náplň:
- 200 g másla
- 200 g moučkového cukru
- 4 lžíce mléka
- 4 lžíce rumu
- 2 kostky měkkého tvarohu
- Na polevu:
- 750 ml vody
- 2 vanilkové pudinky
- 6 lžic cukru
- 2 balení vitacitu (barva dle ovoce)
- ovoce na pokladení – např. půlené broskve
Po vychladnutí pak potřebujeme tvarohovou náplň. Na náplň budeme potřebovat 200 g másla, 200 g práškového cukru, 4 lžíce mléka, 4 lžíce rumu a dvě kostky měkkého tvarohu. Všechno našleháme, poklademe ovocem, nejlépe půlenými broskvemi a pak to zalijeme horkou polevou. Na polevu pak budeme potřebovat ¾ litru vody, jeden balíček vitacitu, 6 lžic cukru a dva vanilkové pudinky. Vše uvaříme a potom ještě horké lijeme na připravené řezy a dáme vychladit do ledničky.“
Takže tu máme každou vrstvu jinou – pečený korpus, vyšlehaná tvarohová náplň, ovoce, a nakonec horká poleva, nejlépe ze žlutého vitacitu, který pěkně ladí k broskvím, ale ovoce i barvy můžete zkusit vyměnit. Rozhodně to prý máme vyzkoušet.
Související
-
Pečené brambory se slaninou
Brambory jsou skvělá příloha – nejen, že jsou rychle uvařené, ale dají se připravit na stovky způsobů – šťouchané, kaše, krokety, hranolky, nebo brambory zapečené.
-
Zimní husí kaldoun
Vývar je v kuchyni naprostý základ. Aby nás dokázal postavit na nohy, zahřát, zlepšit náladu, povzbudit, k tomu potřebujeme nějaký dobrý klasický recept.
-
Krkovice pečená na zelí
Na kysaném zelí se dá upéct strašně dobré kuře, ale nedávno jsem viděla ještě jiný recept - vepřové maso, které se upeče na čerstvém zelí.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.