Vitacitové řezy

Řezy – moučníky z více vrstev patří k české klasice. K tomu dnešnímu budeme potřebovat jen malinko práce navíc a jednu velmi nostalgickou surovinu – práškový vitacit.

Nejprve si ale upečeme klasický čokoládový korpus. Budeme potřebovat 4 vejce, skleničku a půl moučkového cukru, dvacet gramů kakaa, skleničku vlažné vody a dvě skleničky polohrubé mouky s práškem do pečiva. Recept mám od naší kolegyně Moniky Chmilové, která tyhle řezy peče velmi často, a proto pro nás má přesný postup.

Začínáme korpusem: „Žloutky s cukrem a kakaem utřeme, vmícháme vlažnou vodu, poté mouku s práškem do pečiva, no a nakonec z bílků ušlehaných sníh vše nalijeme do hlubokého plechu.

Ingredience
  • Na korpus:
  •  
  • 4 vejce
  • 20 g kakaa
  • 1 a ½ skleničky moučkového cukru
  • 1 sklenička vlažné vody
  • 2 sklenička polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • Na náplň:
  • 200 g másla
  • 200 g moučkového cukru
  • 4 lžíce mléka
  • 4 lžíce rumu
  • 2 kostky měkkého tvarohu
  • Na polevu:
  •  
  • 750 ml vody
  • 2 vanilkové pudinky
  • 6 lžic cukru
  • 2 balení vitacitu (barva dle ovoce)
  • ovoce na pokladení – např. půlené broskve

Po vychladnutí pak potřebujeme tvarohovou náplň. Na náplň budeme potřebovat 200 g másla, 200 g práškového cukru, 4 lžíce mléka, 4 lžíce rumu a dvě kostky měkkého tvarohu. Všechno našleháme, poklademe ovocem, nejlépe půlenými broskvemi a pak to zalijeme horkou polevou. Na polevu pak budeme potřebovat ¾ litru vody, jeden balíček vitacitu, 6 lžic cukru a dva vanilkové pudinky. Vše uvaříme a potom ještě horké lijeme na připravené řezy a dáme vychladit do ledničky.“

Takže tu máme každou vrstvu jinou – pečený korpus, vyšlehaná tvarohová náplň, ovoce, a nakonec horká poleva, nejlépe ze žlutého vitacitu, který pěkně ladí k broskvím, ale ovoce i barvy můžete zkusit vyměnit. Rozhodně to prý máme vyzkoušet.

autor: dak

Související

  • Pečené brambory se slaninou

    Brambory jsou skvělá příloha – nejen, že jsou rychle uvařené, ale dají se připravit na stovky způsobů – šťouchané, kaše, krokety, hranolky, nebo brambory zapečené.

  • Zimní husí kaldoun

    Vývar je v kuchyni naprostý základ. Aby nás dokázal postavit na nohy, zahřát, zlepšit náladu, povzbudit, k tomu potřebujeme nějaký dobrý klasický recept.

  • Krkovice pečená na zelí

    Na kysaném zelí se dá upéct strašně dobré kuře, ale nedávno jsem viděla ještě jiný recept - vepřové maso, které se upeče na čerstvém zelí.