Ovesné čokoládové sušenky

Největší audioportál na českém internetu

Ovesné čokoládové sušenky | Foto: Dáša Kubíková, Český rozhlas

Ovesné čokoládové sušenky

Šálek dobré kávy ráno nebo po obědě někteří z nás ani nedokážou vypít bez zakousnutí do něčeho sladkého.

V pekárně Vrátka v Třebíči nabízejí hned několik druhů cukroví a sladkých sušenek, mezi nimi i ovesná kolečka příjemně čokoládové barvy, které zdobí menší kousky čokolády uprostřed.

Ingredience
  • 250 g hery
  • 250 g cukru moučka
  • 1 vejce
  • 1 vanilkového cukru
  • 300 g ovesných vloček jemných
  • 300 g hladké mouky
  • ½ prášek do pečiva
  • 1 lžíce kakaa
  • 70 g hořké čokolády

Vedoucí pekárny Andrea Koudelová nám poradila, jak je upéct. "Všechny ingredience smícháme, propracujeme těsto a vyválíme z něj plát. 70 gramů hořké čokolády nebo čokolády na vaření nakrájíme na malé kousky. Z plátu vykrajujeme kolečka, která nahoře ozdobíme kousky nakrájené čokolády. Čokoláda během pečení trošku povolí, ale kousky tam zůstanou. Dáme sušenky péct na 170 stupňů zhruba tak 15 minut, stačí to krátce."

Čokoláda se navíc za tak krátkou dobu nestihne rozpustit, jen lehce povolí a sušenky dochutí. Stojí určitě za ochutnání jak originál ve Vrátkách v židovské čtvrti, nebo vlastní výrobek u vás doma.

autor: dak

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.