Čokoládové sušenky

Ne že by se nedaly dobré sušenky koupit, ale kdo jednou okusí vlastnoručně upečené, ještě teplé sušenky vytažené před chvílí z trouby, dost možná jim začne dávat přednost.

Já jsem vyzkoušela kulaté sušenky, ve kterých jsou nejen velké kusy čokolády, ale taky hned tři druhy cukrů – deset deka obyčejného krupicového, šestnáct tmavě hnědého třtinového a balíček vanilkového. Tyto cukry si smícháme v míse, přidáme k nim zarovnanou lžičku soli a 115 gramů másla. Důkladně rozmícháme a rozklepneme vajíčko a dál mícháme, nebo si vezmeme na pomoc robota a hmotu prošleháme. 

Ingredience
  • 100 g krupicového cukru
  • 160 g třtinového cukru (tmavého)
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 vejce
  • 115 g másla
  • 150 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 100 g mléčné čokolády
  • 100 g hořké čokolády

Do patnácti dkg hladké mouky přidáme půl lžičky sody, která funguje jako kypřidlo, a vmícháme do těsta. Nakonec vezmeme tabulku mléčné a tabulku hořké čokolády, nasekáme je na nepravidelné kousky a ty vhodíme do mísy. Znovu promícháme a necháme těsto na půl hodiny vychladit v ledničce. 

Vyhřejeme troubu na 180 stupňů, a plech vyložíme pečícím papírem. Na ten pak tvoříme malé kopečky, které se při pečení roztečou do šířky, tak je klademe dál od sebe. Každý plech se peče necelou čtvrthodinku, těsto vystačí na dva až tři plechy podle velikosti sušenek.

Sušenky by se měly nechat vychladnout, ale z vlastní zkušenosti vím, že to moc nejde vydržet, jak voní po celém bytě.

autor: dak

Související

  • Špenátový sladký dort

    Na Zelený čtvrtek jsme na stole mívali už něco v této osvěžující jarní barvě – nejčastěji to však byl špenát s brambory a vajíčkem, pikantní s česnekem a trochou smetany. 

  • Narozeninový dezert

    Chystáte v rodině nějakou oslavu a přemýšlíte, co upečete? Máme tip na moučník, který potěší všechny milovníky sladkého a ozdobí každou oslavu.