Sušenky Anetky
Dobrota přišla e-mailem na rozhlasovou adresu a udělala mi velkou radost. Recept Jaroslavy Jandáčkové docela určitě vyzkoušejte, pokud vám také tak jako mně chutná sladké.
- 100 g másla
- 100 g jemných ovesných vloček
- 100 g hrubé mouky
- 50 g nebo i méně cukru
- 1 lžičku kypřicího prášku
- špetku soli
Upečeme si jednoduché křupavé sušenky, kterým naše posluchačka říká sušenky Anetky.
Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto a na vále z něho vyválíme plát silný asi tři milimetry až půl centimetru a vykrajovátkem vykrájíme kolečka. Pokud chcete zabavit děti, tak můžete i jiné tvary, podle toho, jaká vykrajovátka doma máte.
Podobně snadná možnost je těsta vytvarovat váleček a tenká kolečka prostě nakrájet.
Sušenky poklademe na plech a pečeme asi čtvrt hodiny na 180 stupňů. Paní Jaroslava také doporučuje do základního těsta přidat semínka nebo oříšky, a každé pečení sušenek pak může být jiné. V plechové dóze prý vydrží stále křupavé, pokud se ovšem hned nesní.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.