Sušenky Anetky
Dobrota přišla e-mailem na rozhlasovou adresu a udělala mi velkou radost. Recept Jaroslavy Jandáčkové docela určitě vyzkoušejte, pokud vám také tak jako mně chutná sladké.
- 100 g másla
- 100 g jemných ovesných vloček
- 100 g hrubé mouky
- 50 g nebo i méně cukru
- 1 lžičku kypřicího prášku
- špetku soli
Upečeme si jednoduché křupavé sušenky, kterým naše posluchačka říká sušenky Anetky.
Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto a na vále z něho vyválíme plát silný asi tři milimetry až půl centimetru a vykrajovátkem vykrájíme kolečka. Pokud chcete zabavit děti, tak můžete i jiné tvary, podle toho, jaká vykrajovátka doma máte.
Podobně snadná možnost je těsta vytvarovat váleček a tenká kolečka prostě nakrájet.
Sušenky poklademe na plech a pečeme asi čtvrt hodiny na 180 stupňů. Paní Jaroslava také doporučuje do základního těsta přidat semínka nebo oříšky, a každé pečení sušenek pak může být jiné. V plechové dóze prý vydrží stále křupavé, pokud se ovšem hned nesní.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.