Ořechové tyčinky s bílkovou polevou
Nejlepší cukroví je takové, které nemusíte vzít čtyřikrát nebo pětkrát do ruky. Plněné košíčky s polevou a nebo slepovaná kolečka dají spoustu práce.
To některé druhy cukroví jsou hotové raz dva, třeba takové ořechové tyčinky. Ty jsou podle paní Marie z Havlíčkova Brodu rychlé a podle mě, protože jsem je ochutnala, ještě navíc skvělé. A recept po nás chce jenom ořechy, bílek a cukr.
- 200 g ořechů,
- 200 g cukru
- 1 bílek
- Poleva:
- 1 bílek
- 100 g cukru
- kapka citronové šťávy
„Ořechy, cukr a bílek , to se dá dohromady, vyválí se placka, potře se to bílkem s cukrem a potom se rádýlkem udělají tyčinky. Suší se v troubě, dáte to na nižší teplotu do trouby a hlídáte to, aby se to usušilo. Tak asi dvacet minut,“ přemýšlí paní Marie. „Musíte to hlídat, aby to mělo tu barvu.“
Doba sušení i teplota udávané v receptech jsou různé – 130, 150 stupňů a přibližně 20 minut, samozřejmě záleží na tom, jak peče vaše trouba. Když tyčinky na povrchu lehce zrůžoví, můžeme je vyndat, nechat vychladnout a pěkně naaranžovat vedle ostatních druhů vánočního cukroví na tácek.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.