Ořechové tyčinky s bílkovou polevou

Nejlepší cukroví je takové, které nemusíte vzít čtyřikrát nebo pětkrát do ruky. Plněné košíčky s polevou a nebo slepovaná kolečka dají spoustu práce. 

To některé druhy cukroví jsou hotové raz dva, třeba takové ořechové tyčinky. Ty jsou podle paní Marie z Havlíčkova Brodu rychlé a podle mě, protože jsem je ochutnala, ještě navíc skvělé. A recept po nás chce jenom ořechy, bílek a cukr.

Ingredience
  • 200 g ořechů, 
  • 200 g cukru 
  • 1 bílek
  • Poleva:
  • 1 bílek
  • 100 g cukru
  • kapka citronové šťávy

„Ořechy, cukr a bílek , to se dá dohromady, vyválí se placka, potře se to bílkem s cukrem a potom se rádýlkem udělají tyčinky. Suší se v troubě, dáte to na nižší teplotu do trouby a hlídáte to, aby se to usušilo. Tak asi dvacet minut,“ přemýšlí paní Marie. „Musíte to hlídat, aby to mělo tu barvu.“ 

Doba sušení i teplota udávané v receptech jsou různé – 130, 150 stupňů a přibližně 20 minut, samozřejmě záleží na tom, jak peče vaše trouba. Když tyčinky na povrchu lehce zrůžoví, můžeme je vyndat, nechat vychladnout a pěkně naaranžovat vedle ostatních druhů vánočního cukroví na tácek. 

autor: dak

Související

Nejnovější recepty

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.