Noky se sýrovou omáčkou a bazalkou

Dnes přicházím se superrychlovkou, uvařeno bude doslova za pár minut. Předtím ale potřebujeme pořídit – nebo vyrobit – bramborové noky.

Dále budeme potřebovat čerstvý sýr, smetanu, parmazán a bazalku. Pokud máme všechno doma, dokonce si ušetříme cestu do obchodu.

Ingredience
  • 500 g bramborových noků
  • 1 cibule
  • 1 lžíce másla
  • 1 balení čerstvého sýru
  • 100 ml šlehačky
  • sůl, pepř
  • hrst bazalky
  • strouhaný parmezán

Bramborové noky vhodíme do vroucí vody a necháme asi tři minuty povařit. Vylovíme a odebereme asi skleničku vody, ve které se vařily, stranou.

Na pánvi si na másle osmažíme jen velmi zlehka cibulku, a když zesklovatí, přidáme k ní jedno malé balení čerstvého sýru, deci šlehačky a vodu z vaření noků. Na mírném plameni šleháme, dokud omáčka nezhoustne. Potom ji osolíme a opepříme.

Nastrouháme si hromádku parmezánu a nakrájíme hrst listů bazalky. Bazalku vsypeme úplně na závěr do omáčky a pak jí přelijeme noky rozdělené do talířů. Zasypeme parmezánem a s kouskem čerstvé zeleniny máme rychlý jarní oběd nebo večeři. Tak si nechte chutnat!

autor: dak

Související

  • Letní bramborové noky

    Jedno z mých nejoblíbenějších jídel jsou bramborové noky. Jsou totiž strašně rychle hotové a dají se uvařit na milión způsobů.

  • Noky se špenátem a bazalkou

    Jaro je cítit ve vzduchu, a jestli vás už také honí mlsná na nějaké dobré jarní jídlo, měla bych tu jeden tip. Čerstvý špenát se dá v těchto dnech koupit po velkých...

  • Noky se slaninou podle Jardy

    Dnes si dáme rychlý a moc dobrý oběd podle receptu kolegy Jardy Hypochondra. Už víme, že Jarda moc dobře griluje, ale on vůbec obecně moc dobře vaří. Když mi popiso...

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.