Zapečený chřest
Je tu sezóna chřestu, což je poznat většinou na pultech obchodů se zeleninou, ale i na trzích, když se chřest objeví v každém stánku.
Pokud jste si přinesli svazek chřestu třeba právě před chvílí, vydrží vám asi týden v ledničce, pokud jej omotáte vlhkou utěrkou. Čekat na zpracování ale nemusí, pokud využijete následující snadný tip na zapečenou dobrotu. U zeleného chřestu obvykle odkrojíme dva nebo tři centimetry stonku od konce, kde může dřevnatět.
- 1 kg zeleného chřestu
- 150 g másla
- 4 lžíce mouky
- 1 kelímek smetany ke šlehání
- 4 vajíčka
- 80 g strouhanky
- 40 g parmazánu
- sůl
Chřest stačí povařit v osolené vodě asi pět minut a je připraven k dalšímu zpracování, s tím, že si stranou odložíme hrneček vody, ve které se chřest vařil.
Připravíme si středně velký pekáček nebo zapékací mísu, a rozpálíme troubu na 180 stupňů. Teď si nachystáme náplň – v kastrolku rozpustíme 10 deka másla a společně s moukou osmažíme jako jíšku, ovšem tady ještě přidáme půl lžičky sladké mleté papriky. Když začne zlátnout, vlijeme vodu z vaření chřestu a jednu smetanu. Prošleháme a vaříme za stálého míchání, dokud nevznikne hladká omáčka. Tu také dochutíme solí.
4 vajíčka uvaříme natvrdo, zchladíme, oloupeme a rozkrájíme na plátky. A jdeme zapékat – na dno mísy položíme stonky chřestu, pak vajíčka, zalijeme omáčkou a nahoru nasypeme směs 80 gramů strouhanky a 40 gramů nastrouhaného parmezánu. Pět deka másla nakrájíme na jemné plátky, položíme nahoru a zapečeme.
Strouhanka se sýrem a máslem by měla vytvořit křupavou krustu na skvělém a zdravém jarním jídle.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.