Noky se slaninou podle Jardy

Dnes si dáme rychlý a moc dobrý oběd podle receptu kolegy Jardy Hypochondra. Už víme, že Jarda moc dobře griluje, ale on vůbec obecně moc dobře vaří. Když mi popisoval tu dnešní dobrotu, nemohla jsem to vydržet a musela jsem si ji vyzkoušet doma. A není to vůbec náročné.

Vezmeme si velkou hlubokou pánev a jdeme na to.

2 velké cibule
150 gr anglické slaniny
1 smetana na vaření
1 zakysaná smetana
3 lžíce pesta
bramborové noky
olej na restování a vymazání

„Dáte si dvě velké pokrájené cibule a orestujete je na pánvičce. Když je cibulka sklovatá, tak k ní přidáte anglickou slaninu nařezanou na malinké kousíčky a znovu je orestujete. Důležité je si s tím vyhrát, se základem u všech jídel je potřeba si vyhrát,“ směje se Jarda.

Když je i slanina lehce do hněda zbarvená, přidáme do pánve jednu dvanáctiprocentní smetanu, jednu zakysanou smetanu a pesto. „Někdy dávám kelímek, někdy dva, podle chuti. Všechno musí být přiměřeně,“ dodává Jarda.

Protože omáčka je celkem rychle, možná bychom mohli začít s noky, které jsou sice taky raz dva hotové, ale Jarda k nim má ohromnou vychytávku: „Vyndáte noky, scedíte a pak je musíte pěkně upražit. Buď v pánvi nebo v troubě. Dáte je na vymazaný plech do trouby. Pozor, trvá to delší dobu, až dvacet minut, ale měly by být krásně opečené. Na noky potom nalijete omáčku a zamícháte.“

Dohromady máte naprosto geniální pokrm – můžete ho jíst samotný, protože má v sobě přílohu, maso, smetanu i trochu zeleniny. Anebo se noky v omáčce dají podávat k uzenému masu.

autor: dak