Vysoký roštěnec pečený s kostí

Zatímco u nás si z hovězího rádi pochutnáváme na svíčkové, guláši, případně steacích, v Americe se nebojí pořídit si opravdu hodně velký kus, i několika kilový – a upéct ho vcelku.

Ingredience
  • 2-3 kg hovězího roštěnce s kostmi
  • Sůl, pepř
  • Cca 500 g másla
  • Česnek
  • Tymián
  • Rozmarýn

Velmi oblíbenými mezi domácími odborníky na grilování je prime rib, u nás bychom řekli vysoký roštěnec, který koupí i s kostí, okoření, zabalí do silného alobalu a pak už jen u trouby nebo zavřeného grilu čekají na výsledek.

Takhle mi svůj oblíbený recept popsal John, který je v civilu stavitel: „Je to velmi jednoduché. Vysoký roštěnec má kost. Tak tu já nejdřív odkrojím, ale ne úplně. Hodně to vevnitř nasolím a opepřím. Nechám to aspoň hodinu odležet, hodinu nebo i víc. Vrátím kost na místo a převážu provázkem.

Potom se vezme máslo, rozpustí se a do něj prolisuje hodně česneku, sůl a pepř. K tomu čerstvý tymián a rozmarýn. Pak se máslo nechá zchladit, aby vznikla pasta. Tou se potom celý ten kus masa kolem dokola pořádně potře.

Hovězí roštěnec se peče v celku

A pečeme - prvních 15 minut pořádně - na 260 stupňů a pak se teplota stáhne na 160 stupňů. Roštěnec se peče podle váhy. Na každého půl kila patnáct minut, aby bylo maso uvnitř šťavnaté. Když se vyndá z trouby, nechá se ještě dalších 15 minut přikryté dojít, a to je čas na přípravu brambor a dalších věcí.“

Když potom rozbalujete alobal a ucítíte tu nádhernou vůni masa, másla a koření, už je vám celkem jedno, jestli si takto pečené hovězí dáte s chlebem, zeleninou, brambory nebo kaší. V každém případě je to nezapomenutelné jídlo.

autor: dak

Související

  • Hovězí líčka

    Dnes si dáme pořádné jídlo. Sice se chystá poněkud delší dobu, ale na výsledek se nezapomene.

  • Zapečené hovězí v batátech

    Nemine jediný nákup, abych si u pultů se zeleninou neříkala – jednou už ty batáty vážně vyzkouším, jenom zatím nevím, co s nimi. Teď ale ta chvíle nastala.