Noky se slaninou

Dnešní dobrota bude velmi rychle hotová – čas přípravy se dá ohraničit rychlostí, jakou nakrájíme cibuli a slaninu a osmažíme ji dozlatova.

Pojďme si dát celý recept od začátku. Zbylo mi doma balení bramborových noků, a tak jsem přemýšlela, jak je zužitkovat, aby si všichni pochutnali. Stačilo využít i dalších pár ingrediencí – sádlo, slaninu, cibuli a petržel.

Ingredience
  • 400 g bramborových noků
  • 200 - 250 g slaniny
  • 1 větší cibule
  • 1 lžíce sádla
  • hladkolistá petržel

Na lžíci sádla zpěníme cibuli nakrájenou na kostičky. Mezitím nakrájíme 20 deka slaniny, také na kostičky, a počkáme, až zezlátnou. Vedle do rendlíku dáme vařit vodu, kterou není třeba solit, protože noky už slané jsou a slanina vlastně taky.

Noky vhodíme do vroucí vody, a když za dvě až tři minuty vyplavou, vybereme je děrovanou naběračkou a rovnou přihodíme na pánev ke zlatavé slanině. Poslední, co dobrotě chybí, už je jen čerstvá nasekaná hladkolistá petržel, ale pokud ji právě nemáme za oknem, můžeme použít i sušenou. Promícháme, aby i nočky chytly chuť sádla a podáváme.

autor: dak

Související

  • Bramborové noky s rukolou

    Medvědí česnek, mladé kopřivy, bršlice kozí noha nebo pampeliškové listy a spousta dalších jarních zelených rostlinek by neměla chybět v jídelníčku v těchto dnech.

  • Noky s třešňovou omáčkou

    A copak je to tady, třešně! Jestli se vám stalo při prohlížení mrazáku něco podobného, nezoufejte. Třešní se můžete zbavit díky nokům z tvarohu přelitým třešňovou omáčkou.

  • Jemné noky ke kuřeti na paprice

    Kuře na paprice je nesmírně populární jídlo. Uvařeno je velmi rychle a ani s přílohou si příliš nemusíme lámat hlavu.