Noky se slaninou
Dnešní dobrota bude velmi rychle hotová – čas přípravy se dá ohraničit rychlostí, jakou nakrájíme cibuli a slaninu a osmažíme ji dozlatova.
Pojďme si dát celý recept od začátku. Zbylo mi doma balení bramborových noků, a tak jsem přemýšlela, jak je zužitkovat, aby si všichni pochutnali. Stačilo využít i dalších pár ingrediencí – sádlo, slaninu, cibuli a petržel.
- 400 g bramborových noků
- 200 - 250 g slaniny
- 1 větší cibule
- 1 lžíce sádla
- hladkolistá petržel
Na lžíci sádla zpěníme cibuli nakrájenou na kostičky. Mezitím nakrájíme 20 deka slaniny, také na kostičky, a počkáme, až zezlátnou. Vedle do rendlíku dáme vařit vodu, kterou není třeba solit, protože noky už slané jsou a slanina vlastně taky.
Noky vhodíme do vroucí vody, a když za dvě až tři minuty vyplavou, vybereme je děrovanou naběračkou a rovnou přihodíme na pánev ke zlatavé slanině. Poslední, co dobrotě chybí, už je jen čerstvá nasekaná hladkolistá petržel, ale pokud ji právě nemáme za oknem, můžeme použít i sušenou. Promícháme, aby i nočky chytly chuť sádla a podáváme.
Související
-
Bramborové noky s rukolou
Medvědí česnek, mladé kopřivy, bršlice kozí noha nebo pampeliškové listy a spousta dalších jarních zelených rostlinek by neměla chybět v jídelníčku v těchto dnech.
-
Noky s třešňovou omáčkou
A copak je to tady, třešně! Jestli se vám stalo při prohlížení mrazáku něco podobného, nezoufejte. Třešní se můžete zbavit díky nokům z tvarohu přelitým třešňovou omáčkou.
-
Jemné noky ke kuřeti na paprice
Kuře na paprice je nesmírně populární jídlo. Uvařeno je velmi rychle a ani s přílohou si příliš nemusíme lámat hlavu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.