Noky s třešňovou omáčkou

A copak je to tady, třešně, a tady další třešně? No nazdar, co teď s nimi? Jestli se vám stalo při prohlížení mrazáku něco podobného, nezoufejte, právě třešní se můžete elegantně zbavit díky skvělému receptu na noky z tvarohu přelité třešňovou omáčkou.

Budeme potřebovat kostku baleného tvarohu, dva žloutky, 1 lžíci másla, špetku soli a deset deka polohrubé mouky.

Ingredience
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 2 vejce
  • Noky
  • 1 lžíce másla
  • 100 g polohrubé mouky
  • špetka soli

Tvaroh utřeme se žloutky a jednou lžící změklého másla, a potom si vyšleháme bílky do tuhého sněhu. K tvarohu přidáme nejprve mouku se špetkou soli a nakonec vmícháme sníh. Noky vykrajujeme lžící a vkládáme je do většího hrnce s vařící vodou.

Asi za 4 minuty budou uvařené, poznáme to tak, že vyplavou na povrch. Vyndáme je sítkem nebo děrovanou sběračkou a budeme je přelévat omáčkou – a na tu právě spotřebujeme 40 deka mražených třešní.

Ingredience
  • Na omáčku
  • 400 g mražených třešní
  • cukr krupice na dochucení
  • citronová šťáva
  • 1 lžička škrobu

Dáme je do kastrolu a přivedeme k varu. Je to podobné, jako když se vaří ovoce na džem, jen tady je dochutíme trochou cukru a citrónové šťávy. Vaříme na mírném ohni asi 8 minut, a pokud chceme omáčku hustší, vezmeme lžičku škrobu – kukuřičného nebo bramborového, zamícháme v trošce vody a přilijeme k třešním.

Jakmile omáčka zhoustne, můžeme s ní přelít noky. Je to chutný moučník nebo sladký chod k obědu i k večeři. Tak dobrou chuť!

autor: dak

Související

  • Noky s omáčkou z francouzských sýrů

    Opět jsem jednou propadla kouzlu jednoduchého oběda, který byl zároveň rychlý a zajímavý svou kombinací chutí.

  • Letní bramborové noky

    Jedno z mých nejoblíbenějších jídel jsou bramborové noky. Jsou totiž strašně rychle hotové a dají se uvařit na milión způsobů.

  • Noky se špenátem a bazalkou

    Jaro je cítit ve vzduchu, a jestli vás už také honí mlsná na nějaké dobré jarní jídlo, měla bych tu jeden tip. Čerstvý špenát se dá v těchto dnech koupit po velkých...