Noky s třešňovou omáčkou
A copak je to tady, třešně, a tady další třešně? No nazdar, co teď s nimi? Jestli se vám stalo při prohlížení mrazáku něco podobného, nezoufejte, právě třešní se můžete elegantně zbavit díky skvělému receptu na noky z tvarohu přelité třešňovou omáčkou.
Budeme potřebovat kostku baleného tvarohu, dva žloutky, 1 lžíci másla, špetku soli a deset deka polohrubé mouky.
- 250 g měkkého tvarohu
- 2 vejce
- Noky
- 1 lžíce másla
- 100 g polohrubé mouky
- špetka soli
Tvaroh utřeme se žloutky a jednou lžící změklého másla, a potom si vyšleháme bílky do tuhého sněhu. K tvarohu přidáme nejprve mouku se špetkou soli a nakonec vmícháme sníh. Noky vykrajujeme lžící a vkládáme je do většího hrnce s vařící vodou.
Asi za 4 minuty budou uvařené, poznáme to tak, že vyplavou na povrch. Vyndáme je sítkem nebo děrovanou sběračkou a budeme je přelévat omáčkou – a na tu právě spotřebujeme 40 deka mražených třešní.
- Na omáčku
- 400 g mražených třešní
- cukr krupice na dochucení
- citronová šťáva
- 1 lžička škrobu
Dáme je do kastrolu a přivedeme k varu. Je to podobné, jako když se vaří ovoce na džem, jen tady je dochutíme trochou cukru a citrónové šťávy. Vaříme na mírném ohni asi 8 minut, a pokud chceme omáčku hustší, vezmeme lžičku škrobu – kukuřičného nebo bramborového, zamícháme v trošce vody a přilijeme k třešním.
Jakmile omáčka zhoustne, můžeme s ní přelít noky. Je to chutný moučník nebo sladký chod k obědu i k večeři. Tak dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor

Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.