Bramborové noky s rukolou

Medvědí česnek, špenát, mladé kopřivy, bršlice kozí noha nebo třeba pampeliškové listy a spousta dalších jarních zelených rostlinek by neměla chybět v jídelníčku, který připravujeme v těchto dnech.

Ingredience
  • 250 g bramborových noků
  • lžíce másla
  • strouhaný sýr (tvaroh, brynza)
  • sůl, pepř
  • hrst rukoly
  • + další zelené bylinky

Inspiraci můžeme najít třeba u Miroslavy Paclové, zahradnice, a nyní také kastelánky zámku Červená Řečice, která pro čerstvou bylinku do talíře nejde nikdy daleko, a ví, k čemu se hodí! „Jsou velice dobré bramborové noky, nebo jakékoliv naše české noky nebo třeba halušky, které jsme zvyklí doma dělat z bramborového těsta či nokového těsta. Potom tedy stačí ty noky příjemně omastit, přidat strouhaný sýr a k tomu tu rukolu. Nebo se to dá udělat s tvarohem, s brynzou a potom posypat rukolou. A kdyby někomu samotná rukola byla příliš palčivá, tak se dá pomíchat s pažitkou nebo petrželkou."

Nic snazšího si neumím představit – bramborové noky mám hotové za chviličku, promícháme je s máslem nebo kapkou olivového oleje a přidáme sýr, tvaroh nebo brynzu a nakonec to hlavní – bohatou hrst rukoly. Lístky stačí jen omýt, pokud jsou větší, tak překrájet, a přidat do talíře buď samotné, nebo smíchané s dalšími, ne tolik výraznými bylinkami.

autor: dak

Související