Škvarkové cukroví
Už se těšíte, až se pod stromečkem rozvoní vánoční cukroví? Jako velký příznivec sádlových koláčků jsem nakloněná vyzkoušet letos i cukroví ze škvarků.
Recept mi dala autorka několika kuchařek Danka Šárková.
„Určitě to je starý recept na cukroví, a je to vlastně na bázi toho, že namelete úplně najemno škvarky, přidáte k tomu vlašské ořechy a pak klasicky jako když se dělá linecké, přidáte k tomu mouku, vajíčko, cukr. Ty škvarky mohou být i trochu slané. Ještě k těm škvarkům, dají se používat i jinde místo sádla, já už teď peču i kynuté koláče s povidly a ořechy a můžu říct, že jsou chuťově úžasné,“ říká.
- 170 g hladké mouky
- 120 g cukru
- 120 g mletých škvarků
- 120 g mletých ořechů
- 1 vejce
- Na obalení:
- cukr moučka
- 1 vanilkový cukr
Těsto smícháme v poměru 170 g hladké mouky, a třikrát po sto dvaceti gramech – cukr, škvarky a mleté ořechy a jedno vejce. Než se pustíme do práce, necháme je alespoň 2 hodiny odpočinout.
„Vyválíte těsto a vykrajujete z toho různá srdíčka, kolečka a obalujete to v cukru nebo ve vanilkovém cukru nebo moučkovém cukru s vanilkovým a je to hrozně dobré. Můj muž tvrdí, že to je první vánoční cukroví s masem, takže teď budu péct jenom tohle,“ směje se Danka Šárková.
Další možností, kromě vyválet a vykrájet tvary, je také naplnit těstem v tenké vrstvě formičky na pracny nebo jakékoli jiné, a ani je nemusíme vymazávat.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi na 10 minut, než cukroví zrůžoví a potom je obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s 1 vanilkovým cukrem.
Necháme odležet v chladnu, aby cukroví zvláčnělo.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.