Fazolová polévka pro všechny

Polévka, ve které strojí lžíce a vydrží dva dny jako plnohodnotné jídlo. Taková je fazolovka od domácího kuchaře Josefa Chrousta z Bobrové.

Jeho manželka, která se nechala slyšet, že fazole normálně nejí, přiznala, že tahle polévka jí chutná. Možná je to tím, že hrnec je plný tolika ostatních ingrediencí a zeleniny, že nějaké fazole se v ní ztratí. Co do ní tedy dáme?

Ingredience
  • 2 plechovky fazolí (mohou být i v rajské omáčce)
  • kořenová zelenina – mrkev, petržel, kousek celeru
  • 4 brambory
  • 1-2 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 klobása
  • hladká mouka
  • 1 lžíce másla
  • 5 kuliček pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • 5 bobkových listů
  • sůl
  • smetana

„Voda, litr vody přibližně, a do toho nakrájíte mrkev, celer, petržel a velkou cibuli do toho nakrájíte. Dal jsem do toho kedlubnu, a ještě jsem zapomněl brambory. Takový čtyři brambory trochu větší kousky, protože kdybyste to dlouho vařila, tak aby se ty brambory úplně nerozvařily. Všechno to teda vaříte, a ještě do toho vaření dám pět kuliček pepře, tři kuličky nového koření a pět kusů bobkového listu. A potom si připravíte klobásku, nakrájíte a osmažíte na cibulce. Po uvaření do toho přidáte jednu fazolovou konzervu. My kupujeme v rajské omáčce jednu až dvě plechovky, takže my jsme dva a to máme na dva obědy. A až už je to uvařené, tak udělám záklechtku z hladké mouky a až to přestane vařit, tak do toho dám smetanu a přidám česnek.“ Ještě přidám vychytávku od pana Chrousta – koření dává do kovového vajíčka, které se používá na louhování čaje, ale zběhlí kuchaři dávno přišli na to, že z vajíčka se koření vyvaří, ale pak se nemusí z polévky lovit. Smetanu a česnek na závěr a máme hotovo, můžeme podávat. 

autor: dak

Mohlo by vás zajímat