Ukrajinská sladká dýňová polévka
Oblíbená dětská jídla jsou obvykle sladká – palačinky, lívance, krupicová kaše. Říká se ale jiný kraj, jiný mrav.
Dětem na Ukrajině chutná sladká dýňová polévka, jak se ukázalo, když se s námi paní Natálie podělila o recept: „Dýňová polévka je mléčná, protože do toho dáváme mléko. Dýni uvaříme nebo upečeme v troubě. Pak ji nakrájíme na kostičky a mixérem uděláme pyré nebo polévku. Pak uvaříme rýži a přidáme do té dýně, a také cukr a uvařené mléko. Je to taková polévka, která dětem chutná, protože to je z dýně, s rýží a je to sladké.“
- 1 menší dýně
- vařená rýže
- převařené mléko
- cukr
Také u tohoto jídla je základem dýňové pyré, které se dělá z vařené nebo pečené dýně. Když už jsou kousky měkké, stačí je rozmixovat na pyré a to naředit oslazeným mlékem. Jako zavářka se do polévky dává vařená rýže. Možná by tento recept stál z vyzkoušení i u nás.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka