Pekáč plný zeleniny
Brambory s česnekem pekly už naše babičky, naši rodiče a my tedy rozhodně také párkrát za rok neodmítneme tuto fantastickou dobrotu, aby nám provoněla celý dům.
K bramborám a česneku se dá ale do pekáče přidat i několik dalších druhů zeleniny, a to můžeme vyzkoušet třeba zase příště, až se do pečení brambor pustíme. Brambory trvají dlouho, než změknou, proto s nimi začneme. Oloupeme si kilo a půl brambor, nakrájíme na osminky a v pekáči promícháme s olivovým olejem. Osolíme, a prolisujeme tolik stroužků česneku, kolik sneseme, u nás jsou to tři. Vložíme do trouby předehřáté na 200 stupňů a pečeme čtyřicet minut.
- 1500 g brambor
- 750 g cukety
- 15 ks růžičkové kapusty
- 3 stroužky česneku
- hrst petrželky
- olivový olej
- sůl
Mezitím si připravíme hrst zelené petrželky a nakrájíme na jemnou. Velkou cuketu oloupeme a zbavíme ji vnitřní části se semínky. Nakrájíme na kousky asi půl až tři čtvrtě kila cukety, podle toho, jak je velká. A nakonec vezmeme asi patnáct kousků růžičkové kapusty, překrojíme na půlky. Zeleninu v míse společně prosolíme, zasypeme petrželkou a přidáme do pekáče. Promícháme s kousky brambor a dopečeme další asi půlhodinu, dokud zelenina stejnoměrně nezměkne. Když dostane zlatavě hnědou barvu na okrajích, můžeme vypnout troubu a podávat – třeba s kopečkem zakysané smetany, posypat strouhaným sýrem nebo slaninou opečenou na kostičky dokřupava.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor

Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.