Pekáč plný zeleniny

Brambory s česnekem pekly už naše babičky, naši rodiče a my tedy rozhodně také párkrát za rok neodmítneme tuto fantastickou dobrotu, aby nám provoněla celý dům.

K bramborám a česneku se dá ale do pekáče přidat i několik dalších druhů zeleniny, a to můžeme vyzkoušet třeba zase příště, až se do pečení brambor pustíme. Brambory trvají dlouho, než změknou, proto s nimi začneme. Oloupeme si kilo a půl brambor, nakrájíme na osminky a v pekáči promícháme s olivovým olejem. Osolíme, a prolisujeme tolik stroužků česneku, kolik sneseme, u nás jsou to tři. Vložíme do trouby předehřáté na 200 stupňů a pečeme čtyřicet minut.

Ingredience
  • 1500 g brambor
  • 750 g cukety
  • 15 ks růžičkové kapusty
  • 3 stroužky česneku
  • hrst petrželky
  • olivový olej
  • sůl

Mezitím si připravíme hrst zelené petrželky a nakrájíme na jemnou. Velkou cuketu oloupeme a zbavíme ji vnitřní části se semínky. Nakrájíme na kousky asi půl až tři čtvrtě kila cukety, podle toho, jak je velká. A nakonec vezmeme asi patnáct kousků růžičkové kapusty, překrojíme na půlky. Zeleninu v míse společně prosolíme, zasypeme petrželkou a přidáme do pekáče. Promícháme s kousky brambor a dopečeme další asi půlhodinu, dokud zelenina stejnoměrně nezměkne. Když dostane zlatavě hnědou barvu na okrajích, můžeme vypnout troubu a podávat – třeba s kopečkem zakysané smetany, posypat strouhaným sýrem nebo slaninou opečenou na kostičky dokřupava.

autor: dak

Mohlo by vás zajímat