Polévka s růžičkovou kapustou a kmínem
Příprava každé polévky by měla začínat vývarem. Ano, většině z nás stačí obyčejná voda, ale pokud se naučíme udělat si do zásoby několik litrů vývaru, uchovat je v mrazáku nebo v chladničce a pak jen vytáhnout, máme vyhráno.
- 150 g růžičkové kapusty
- 2 brambory
- 1 l vývaru
- 2 lžičky kmínu
- NEBO
- kmínový olej lisovaný za studena
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- petrželka
Každá polévka, na kterou ho použijeme, chutná mnohokrát lépe. Ta dnešní začíná jako bramboračka, ale my si ji vylepšíme. V hrnci si rozehřejeme máslo s troškou oleje, půl na půl a zasypeme moukou. A mícháme, dokud jíška nezačne zlátnout a velmi vonět. Zalijeme ji litrem vývaru, rozkvedláme jíšku a postupně přivedeme k varu.
Mezitím si nachystáme brambory – oloupeme a nakrájíme na menší kostky. Dále si připravíme růžičkovou kapustu – vykrájíme košťály a sloupneme horší svrchní lístky a omyjeme. Překrájíme na půlky. Zeleninu vhodíme do vody a osolíme.
Vaříme 15 až dvacet minut s tím, že přidáme kmín nebo pár kapek kmínového oleje lisovaného za studena. Pokud zvolíme kmínový olej, nedáváme jej do vařící polévky, ale úplně na závěr po vypnutí sporáku. Hotovou polévku lehce opepříme a na talíři zdobíme nakrájenou petrželkou.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor

Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.