Jemná citronová omáčka na tresku
Abychom nezapomněli na rybu, dáme si dnes poměrně rychle připravené filety z tresky, ke kterým si dáme velmi lahodnou citrónovou omáčku.
Pokud máte možnost sehnat citrony s chemicky neošetřenou kůrou, budou vám stačit dva. Pokud ne, horká voda a kartáček pomůžou citrony pořádně očistit. Jeden z nich si nakrájíme na kolečka. Z druhého vymačkáme šťávu a zatím dáme stranou. Kolečka vložíme na rozehřátou pánev a opečeme je z obou stran do světle hněda, ale pozor, ať se nepřipálí.
- 2 bio citrony
- 2 filety z tresky
- sůl, citronový pepř
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 malý stroužek česneku
- 40 – 50 g bylinkového másla
- nebo obyčejné máslo a čerstvé nasekané bylinky
Filety tresky si osolíme, opepříme citronovým pepřem, který bude krásně ladit k omáčce, a lehce pokapeme olivovým olejem. Jinou pánev si opět rozehřejeme a kápneme do ní také trochu olivového oleje. Pak vložíme rybí filety a opékáme několik minut, než z jedné strany zezlátnou. Pak je otočte a nechejte opéct i z druhé strany, aby se maso důkladně propeklo.
Vyjmeme je z pánve, odložíme bokem, snížíme teplotu na minimum a do výpeku z ryby vlijeme vymačkanou citronovou šťávu. Přidáme prolisovaný česnek a špetku soli. Promícháme a položíme do pánve opečená kolečka citrónu.
Nakonec v omáčce necháme rozpustit 4 až 5 deka bylinkového másla, nebo obyčejného másla a přidáme čerstvé bylinky – tymián a petrželku). Hotovou omáčkou přelijeme rybí filety a podáváme se salátem, s opečenými či šťouchanými brambory.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.