Bramborovo dýňové placky se zelím
Co může nalákat ke stolu víc, než smažené křupavé placky – ať už jsou udělané z čehokoli? Ty dnešní budou z brambor a dýně.
- 350 g dýňové dužiny
- 300 g brambor
- polohrubá mouka dle konzistence
- 1 cibule
- česnek dle chuti
- 1 vejce
- 1 lžička majoránky
- sůl, kmín
- rostlinný olej na smažení
S receptem soutěžila O bramborovou pochoutku vysočiny na obchodní akademii a hotelové škole v HB studentka humpolecké střední školy informatiky a cestovního ruchu Daria Holovina. Hlavní ingredience jsou tři – kromě brambor a dýně ještě ochucené kysané zelí, ale začněme plackami. Jak se dělají? „Osmažíme na pánvi nakrájenou cibuli, pak tam přidáme nakrájenou dýni a všechno to osmažíme doměkka. Vidličkou to rozmačkáme doměkka. Do základu nastrouháme najemno brambory a přidáme k nim vajíčko, polohrubou mouku, kmín, sůl, česnek a majoránku. Z těsta na pánvi uděláme placky.“
- Zelí:
- 1 balíček kysaného zelí
- 1 lžíce octa
- cukr dle chuti
- 1 lžička majoránky
- sůl, kmín
K plackám z brambor a dýní chuťově velmi sedí kysané zelí. Můžeme ho vzít rovnou přidat na talíř jen tak, ale Daria má vylepšení! „Uvaříme ho a přidáme tam ocet, cukr, majoránku, kmín a sůl.“ Nakonec zelí ještě zahustíme cibulovou jíškou a podáváme k plackám. Podzim na talíři tak máme jako malovaný.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.