Bramborový quiche se slaninou

Největší audioportál na českém internetu

Ilustrační foto | Foto: Jana Vlková

Bramborový quiche

Než se na pulty dostanou nové brambory z letošní sklizně, měli bychom postupně spotřebovat ty z loňska, které možná ještě čekají ve sklepě.

Starší brambory je dobré zapékat a dobře ochutit a já myslím, že slaninou se nic nezkazí. Když si z brambor uděláme korpus na klasický slaný koláč zvaný quiche, potěšíme i ty, kdo mají bezlepkovou dietu, protože mouku potřebovat nebudeme.

Ingredience
  • 600 g brambor
  • 1 vejce
  • Sůl, čerstvě mletý pepř
  • 1 lžička másla nebo oleje
  • Náplň:
  • 250 g slaniny
  • 3 vejce
  • 150 g tučné zakysané smetany
  • hrst majoránky bez stonků
  • 75 g čedaru nebo ementálu
  • špetka muškátového oříšku

Nastrouháme si 600 g oloupaných brambor nahrubo a vymačkáme z nich vodu. Přidáme do nich prošlehané vajíčko, sůl a pepř. Těstem vyložíme předem vymazanou kulatou formu na koláč a vytvoříme zvýšené okraje. Vložíme do trouby, kterou jsme předehřáli na 200 °C. a pečeme necelou půlhodinku, aby brambory změkly a začínaly zlátnout. Mezitím si nakrájíme čtvrt kila slaniny vcelku na malé kostičky nebo nudličky a ty opečeme dozlatova na pánvi.

Tři vajíčka prošleháme s kelímkem tučné zakysané smetany a do směsi hodíme hrst čerstvé nasekané majoránky. Pokud nemáme, nevadí, může být i sušená. Nastrouháme 75 gramů čedaru nebo podobného tučného sýru, promícháme se směsí, opepříme a přidáme muškátový oříšek. Nakonec přijde slanina a toto všechno vylijeme na bramborový korpus. Pečeme dalších 20 minut, aby náplň zpevnila. Po upečení přizdobíme další majoránkou a je to.

autor: dak

Mohlo by vás zajímat