Bramborový quiche se slaninou
Než se na pulty dostanou nové brambory z letošní sklizně, měli bychom postupně spotřebovat ty z loňska, které možná ještě čekají ve sklepě.
Starší brambory je dobré zapékat a dobře ochutit a já myslím, že slaninou se nic nezkazí. Když si z brambor uděláme korpus na klasický slaný koláč zvaný quiche, potěšíme i ty, kdo mají bezlepkovou dietu, protože mouku potřebovat nebudeme.
- 600 g brambor
- 1 vejce
- Sůl, čerstvě mletý pepř
- 1 lžička másla nebo oleje
- Náplň:
- 250 g slaniny
- 3 vejce
- 150 g tučné zakysané smetany
- hrst majoránky bez stonků
- 75 g čedaru nebo ementálu
- špetka muškátového oříšku
Nastrouháme si 600 g oloupaných brambor nahrubo a vymačkáme z nich vodu. Přidáme do nich prošlehané vajíčko, sůl a pepř. Těstem vyložíme předem vymazanou kulatou formu na koláč a vytvoříme zvýšené okraje. Vložíme do trouby, kterou jsme předehřáli na 200 °C. a pečeme necelou půlhodinku, aby brambory změkly a začínaly zlátnout. Mezitím si nakrájíme čtvrt kila slaniny vcelku na malé kostičky nebo nudličky a ty opečeme dozlatova na pánvi.
Tři vajíčka prošleháme s kelímkem tučné zakysané smetany a do směsi hodíme hrst čerstvé nasekané majoránky. Pokud nemáme, nevadí, může být i sušená. Nastrouháme 75 gramů čedaru nebo podobného tučného sýru, promícháme se směsí, opepříme a přidáme muškátový oříšek. Nakonec přijde slanina a toto všechno vylijeme na bramborový korpus. Pečeme dalších 20 minut, aby náplň zpevnila. Po upečení přizdobíme další majoránkou a je to.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka