Placky z brambor a zelí

Kysané zelí je to nejlepší, co si můžeme v zimě dát – tolik vitamínů snad jinde nenajdeme. Co když vám ale samotné příliš nechutná?

Nevadí, zelí se dá krásně použít do jídla, které se nedá odmítnout, protože je smažené a moc dobré – do bramborových placek.

1/2 kg kysaného zelí

1/2 kg syrových brambor

200 g klobásy

2 celá vejce

hladká mouka dle potřeby

česnek

sůl, pepř

sádlo

Nejprve si kysané zelí necháme okapat od nálevu. Aby se nám s ním dobře pracovalo, překrájíme je na kratší a menší kousky. Budeme potřebovat asi půl kila a stejné množství brambor. Ty oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Potom v míse smícháme se zelím a přidáme dvě vajíčka.

Nejste-li vegetariáni, jsou placku skvělé s klobáskou, kterou také pokrájíme na menší kousky. Do placek patří také česnek, mně bohatě stačí jeden stroužek, ale může jich být i víc! Těsto dochutíme solí a pepřem, a pokud je příliš řídké, zahustíme lžící nebo dvěma hladké mouky.

Dobře promícháme a na pánvi si rozpálíme sádlo. V něm smažíme placičky, které po vyndání osušíme papírovým ubrouskem, aby nebyly příliš mastné. Placky jsou samostatné jídlo, které ale můžeme doplnit zeleninovým salátem.

autor: dak