Vanilkový krém

To si takhle objednáte nějaký dobrý dezert a on je na talířku ozdoben velmi chutnou výraznou omáčkou se stopami vanilky. Zdálo by se, že to je náročná věc, ale dá se vyzkoušet.

Šéfkuchař Jaroslav Bajer, který se stará o kuchyň na zámku a v penzionu Kvasetice, prozrazuje, že základem vanilkové omáčky je žloutkový krém a my k němu potřebujeme jen vanilkový lusk. „Tomu krému říkáme anglán,“ usmívá se.

Ingredience
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 30 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 1 vanilkový lusk

„Je to obyčejný žloutkový krém, do kterého je přidáno více smetany a čerstvé vanilky. Použijeme čerstvý vanilkový lusk, který rozřízneme a vyškrábeme do krému. Máme i druhý způsob, jakým využíváme čerstvou vanilku při pečení jiných dezertů, tak lusky nakládáme do alkoholu, a potom používáme ten vanilkový alkohol, doléváme jej stále dokola. V podstatě je to nezničitelné,“ doporučuje dva způsoby využití vanilkových lusků.

Na ozdobu moučníků se hodí první způsob, kdy necháme zahřívat dvě deci smetany s třiceti gramy moučkového cukru těsně pod bod varu. Vanilkový lusk podélně rozřízneme, vyškrábneme zrníčka a přidáme ke smetaně. Dva žloutky rozmícháme s půl deci smetany, tedy na začátku přípravy si odlijeme trošku stranou a za stálého míchání metličkou opatrně přiléváme do horké smetany. Pozor, ať nezačne vařit. Mícháme a šleháme až do zhoustnutí a pak už můžeme zdobit.

autor: dak