Vanilkový krém
To si takhle objednáte nějaký dobrý dezert a on je na talířku ozdoben velmi chutnou výraznou omáčkou se stopami vanilky. Zdálo by se, že to je náročná věc, ale dá se vyzkoušet.
Šéfkuchař Jaroslav Bajer, který se stará o kuchyň na zámku a v penzionu Kvasetice, prozrazuje, že základem vanilkové omáčky je žloutkový krém a my k němu potřebujeme jen vanilkový lusk. „Tomu krému říkáme anglán,“ usmívá se.
- 250 ml smetany ke šlehání
- 30 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- 1 vanilkový lusk
„Je to obyčejný žloutkový krém, do kterého je přidáno více smetany a čerstvé vanilky. Použijeme čerstvý vanilkový lusk, který rozřízneme a vyškrábeme do krému. Máme i druhý způsob, jakým využíváme čerstvou vanilku při pečení jiných dezertů, tak lusky nakládáme do alkoholu, a potom používáme ten vanilkový alkohol, doléváme jej stále dokola. V podstatě je to nezničitelné,“ doporučuje dva způsoby využití vanilkových lusků.
Na ozdobu moučníků se hodí první způsob, kdy necháme zahřívat dvě deci smetany s třiceti gramy moučkového cukru těsně pod bod varu. Vanilkový lusk podélně rozřízneme, vyškrábneme zrníčka a přidáme ke smetaně. Dva žloutky rozmícháme s půl deci smetany, tedy na začátku přípravy si odlijeme trošku stranou a za stálého míchání metličkou opatrně přiléváme do horké smetany. Pozor, ať nezačne vařit. Mícháme a šleháme až do zhoustnutí a pak už můžeme zdobit.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.