Škvarkové placky
Co je dobré, to nemůže být zdravé, tvrdí často lidé, kteří si dopřávají hodně sladké nebo tučné dobroty.
Já už jsem se přesvědčila, že to rozhodně není pravda, ale když jsem chystala tu dnešní dobrotu, na tohle pořekadlo jsem si zase vzpomněla. Když se totiž dostanu k čerstvým voňavým křupavým škvarkům, je se mnou konec.
Docela si mě získalo i pečivo se škvarky, všelijaké ty bochánky nebo placky a taky jsem zjistila, že vůbec není těžké upéct si je doma.
300 g škvarků
500 g hladké mouky
1 kostka droždí
1 lžíce cukru
1 lžička soli
2 žloutky
Sůl, kmín
Koupím třicet deka škvarků, a pustím se do práce. Vezmu půl kila hladké mouky, rozdrobím kostku droždí, přidám lžíci cukru a lžičku soli a promíchám se dvěma žloutky. Těsto by mělo být tužší, ale když je nechám vy míse na teplém místě přikryté utěrkou, hezky nakyne a zvláční.
Když jsou škvarky na větší kusy, je dobré je posekat nebo pokrájet na menší kousky. Škvarky se asi po půlhodině přidají do těsta a to se znovu nechá vykynout.
Nakonec z těsta vyválím vyšší placku a vykrájím kolečka nějakou šikovnou menší skleničkou.
Než dávám placky péct do vyhřáté trouby, potírám je vajíčkem a sypu solí a kmínem, ale polovinu jich nechám bez kmínu, protože ten dětem moc nechutná. Jinak je ale asi za půl hodinky hotovo. Podávám s bylinkovým žervé nebo čerstvým sýrem s pažitkou a je to veliká dobrota.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.