Chleba doma pečený
Máte svůj vlastně recept na domácí chléb? My ano, ale už dlouho na něj nějak nebyl čas. Ale když jsem slyšela návod od Heleny Zelené Křížové, autorky Horácké kuchařky, rozhodla jsem se, že tenhle rozhodně stojí za vyzkoušení. Posuďte sami!
„Chleba doma pečený to je podle Příručky mladých svišťů, kterou měl můj syn, když byl malý. A mně se ten recept líbil, tak jsem ho začala dělat,“ usmívá se.
- 1000 g mouky
- 42 g kvasnic
- 2 lžíce octa
- voda
- sůl, kmín
- dle chuti: uzené maso na kostičky
„Do mísy dáme hladkou mouku, necelé kilo a rukou několikrát načechráme. Uděláme uprostřed důlek a do něj rozdrobíme kostku kvasnic. Mouku osolíme a okmínujeme, kvasnice zalijeme teplou vodou a necháme to trošku vzejít, než se začnou tvořit bublinky. Potom přidáme dvě polévkové lžíce octa a tolik vody, abychom mohli vymíchat těsto. Nemělo by být příliš tuhé, protože se peče ve vymazané formě, například bábovkové, Takže je to taková buchta pro chlapy, zvlášť když do toho těsta přidáme na kostičky nakrájené uzené maso. V míse necháme těsto trochu vykynout, potom vymažeme formu, nalijeme těsto a potom pečeme v troubě na 200 stupňů. A aby ten chleba byl dobrý, s vypečenou kůrčičkou, tak to během pečení několikrát potíráme hodně slanou vodou. Nejdřív to pokapeme, protože těsto je řídké, ale pak už potíráme. A ž je chleba upečený, poznáme tak, že při poklepání zvoní.“
Se všemi těmi radami, tipy a triky zní tento chleba jako úžasná dobrota, ať už do něj přidáme maso nebo ne. Však můžeme vyzkoušet obě varianty a vybrat si tu svoji.
Související
-
Kváskový chléb s bramborem
Domácí chléb chutná úplně jinak. Možná jste si to také vyzkoušeli v dobách pandemie. Někdo volil snadné recepty z droždí, jiný se naučil pracovat s kváskem.
-
Vylepšený domácí chléb
Patřím k lidem, kteří jsou přesvědčeni, že upéct chleba je jedním z nejtěžších úkolů na světě. Je toho tolik, co se může pokazit!
-
Plněný chléb
Domácí plněný chleba je něco, co nás možná ještě nenapadlo. Vtip je totiž v tom, pustit se vůbec do výroby chleba a zvládnout správnou techniku kynutí těsta.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.