Jablečné muffiny se skořicí

Upéct si něco dobrého mě napadne skoro každý den. Času ale není zdaleka tolik, a tak se ohlížím po snadných receptech.

I letos nám zbylo pár jablek ze zahrady, a tak jsem se pustila do jablečných muffinů, které svou chutí a vůní připomenou klasický štrůdl, ale trochu i perník.

Ingredience
  • 280 g hladké mouky,
  • 140 g hnědého cukru,
  • 100 g másla,
  • 3 lžičky perníkového koření,
  • 1 vrchovatá lžička skořice
  • ½ balíčku prášku do pečiva,
  • špetku soli,
  • 2 větší vejce,
  • 250 ml jablečné šťávy (mošt nebo džus)
  • 4 menší jablka

Budeme potřebovat 180 gramů hladké mouky, 140 gramů třtinového cukru, dvě vajíčka, deset deka másla, tři lžičky perníkového koření, pořádně vrchovatá lžička skořice a půl balíčku prášku do pečiva. K tomu ještě špetku soli a hrnek jablečného moštu nebo džusu – záleží na tom, co je právě doma k mání.

Začneme tím, že máslo necháme rozpustit a vychladnout, a mezitím si v míse smícháme suché přísady – mouku, cukr, všechno koření, prášek do pečiva i sůl. V jiné míse rozšleháme vajíčka s jablečným džusem a máslem. Přidáme 4 oloupaná a nahrubo nastrouhaná jablíčka a všechno společně promícháme. Toto množství vystačí na 24 muffinů.

Použijeme buď formu a upečeme na dvakrát nebo na plech vyskládáme větší košíčky. Troubu si předehřejme na 180 stupňů a pečeme asi 20 minut.

Muffiny jsou díky jablkům vláčné a šťavnaté. Těsto je tak voňavé, že ho příště vyzkouším vylít rovnou na plech.

autor: dak

Související

  • Banánovo pekanové muffiny

    Jsou vynikající na oslavy, narozeniny, školní svačiny i pro návštěvy – muffiny z banánového těsta s pekanovými ořechy a kusy čokolády.

  • Borůvkové muffiny

    Kdybychom byli v Americe a přáli si k snídani borůvkové muffiny, bohatě by nám stačil jenom jeden. 

  • Kakaové muffiny

    Čím nahradit v receptu vajíčka? Čím mléko nebo mouku s lepkem? Všechno víme! Tedy ví to kolegyně Daniela Brychtová, která napekla vynikající kakaové muffiny.