Jahodová omáčka coulis
Jahodová sezóna začala, mám tedy co snídat, obědvat i večeřet. Jahody jsou nejúžasnější ovoce na světě, ale mají jednu nevýhodu – musí se zpracovat prakticky okamžitě.
Pokud si na syrové ve větším množství netroufáte, pak mám pro vás tip. Z jahod se vaří omáčka, která má francouzský název coulis, píše se coulis a čte – kuli. Ještě před pár dny jsem ji neznala, ale teď jsem docela určitě její největší fanynka na Vysočině!
- 1 kg jahod
- 1/4 šálku cukru
- 1 citrón
Potřeba jsou jen tři ingredience – kromě nakrájených jahod – čerstvé jsou nejlepší, ale mohou být i mražené, ještě cukr – nebo alternativní sladidlo – a citrón, kůru i šťávu.
Vezmeme důkladně omytý nebo nestříkaný citrón, nastrouháme kůru, a pak vymačkáme šťávu. Do středního kastrůlku vhodíme kilo jahod překrájených na kousky, přidáme sladidlo – například čekankový sirup neobsahuje vůbec žádné sacharidy, takže je ideální pro cukrovkáře.
Pokud jíte normálně, pak vezměte ¼ šálku cukru. Přidáme šťávu z citrónu, promícháme a přivedeme k varu. Pak na mírném plameni povaříme pět minut. Odstavíme a je hotovo.
Teď máme několik možností – rovnou omáčkou ještě zatepla přelít dezert – palačinky, wafle, koláč, nebo třeba čokoládové souflé, spojení těchto chutí je dokonalé. Dále můžeme omáčku rozmixovat úplně dohladka, až připomíná sirup. A pokud ji nechceme spotřebovat hned, můžeme ochladit, kdy vydrží až týden, nebo zamrazit. Tak si nechte chutnat!
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.