Jahodové nanuky s kefírem
Když je hodně jahod, pouštíme se obvykle do koláčů, knedlíků a já i do výroby mnoha kilogramů džemů.
Nicméně, prázdniny už jsou za dveřmi a děti neustále prosí, ať si vyrobíme domácí nanuky, protože je to velmi baví – jak dělat, tak potom jíst.
- 300 g jahod
- 5 lžic vody
- 50 g cukru
- 100 ml kefíru
- 1 limeta
- 200 ml šlehačky
Našla jsem recept, kde se k jahodám přidává kefír, což jsem shodou okolností nedávno vyzkoušela – zbytek jahodového kefíru přidat ke svým oblíbeným jahodám s mlékem a cukrem na svačinu a bylo to vynikající. U nanuků ještě navíc potřebujeme šlehačku a limetkovou šťávu.
Nachystáme si formičky na nanuky, tvořítka, určitě máte doma aspoň jednu sadu, protože jsou v poslední době velmi populární. Mezitím si třicet deka omytých jahod rozmixujeme na velmi jemno.
Pak svaříme pět lžic vody a pět deka cukru a necháme vychladnout. Přimícháme jahody, jedno deci kefíru, může být i jahodový, a šťávu z jedné limetky.
Nakonec jeden kelímek do tuha vyšlehané šlehačky. Opatrně vše zamícháme a naplníme formičky. Necháme zmrznout a podáváme, až bude pořádné horko, nebo pořádná chuť na jahodový nanuk domácí výroby.
Související
-
Jahodové knedlíky ze spařeného těsta
Protože vlastní jahody ze záhonku nemáme, každý rok za ně utratím docela dost peněz. Ovšem dobroty, co z nich vzniknou, rozhodně stojí za to.
-
Jahodový pohár
Jedna z nejvýraznějších pochutin jara a začátku léta jsou první jahody. Neměli bychom jich sníst příliš mnoho. Jednak hrozí alergická reakce a druhým důvodem je obs...
-
Dášiny jahodové palačinky
Nevím, jak u vás, ale v létě jsou v naší rodině různé varianty palačinek a lívanečků ve velké oblibě. Nedávno jsem se naučila jedno vylepšení, o které se s vámi pod...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka