Dresink s jedlými květy
Jedlé květy nám mohou ozdobit jakékoli jídlo, nejen ve váze rozzářit náš domov. Protože je většina květů jedlá, můžete klidně začít experimentovat.
- 1 kelímek zakysané smetany
- hrst květů:
- sedmikrásky
- fialky
- hluchavka
- ptačinec atd.
Nejdůležitější ale je nesbírat nic k jídlu vedle polí nebo silnic, na místech, kde je špína, prach či nebezpečí jedovatých postřiků. Varuje před tím i pěstitelka z Květinové farmy Pelhřimov Hana Neckářová: "Lidé třeba trhají bylinky u pole. To je úplně nevhodné, protože nevědí, čím zemědělec pole postříkal. Říkají si, že jsou v přírodě, že to tam bzučí, zpívají ptáci, tady nic být nemůže, ale potom se léčí, jedí nebo pijou čaje, vlastně nálevy z pesticidů."
Na pěkné odlehlé louce tedy můžeme nasbírat květiny, třeba fialky, sedmikrásky, ptačinec, z vlastních květináčů použít například macešky a ozdobit s nimi zákusky, dorty či pudinky, vyrobit z nich ledové kostky nebo je podávat na jednohubkách.
Pokud chceme květiny k vydatnějšímu jídlu, použijeme je do dresinku na salát, třeba k pečeným bramborám s česnekem. Zatímco se brambory pečou a celý byt voní, pustíme se do dresinku.
Použijeme kelímek zakysané smetany, hrst lučních květů – kromě sedmikrásek a fialek třeba i hluchavku a lehce promícháme. Velmi chutné a výrazné jsou i fialové květy pažitky, i ty udělají z dresinku barevnou nádheru. Mírně osolíme, a podáváme k dozlatova upečeným bramborám.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.