Celerový salát s jablky a zázvorem

Celer nebude pravděpodobně patřit k nejoblíbenějším druhům zeleniny, ale já myslím, že z hlediska zdraví, a vlastně i chuti, je poněkud nedoceněný. Když se šikovně smíchá s něčím sladkokyselým, jako je jablko a přidá se k němu něco pikantního, máme tu hned nový tip třeba na salát.

Ingredience
  • 150 g celeru
  • 1 menší jablko
  • kousek zázvoru
  • kapka oleje
  • sůl, pepř
  • čerstvý sýr

Nutriční terapeutka Jitka Turňová mimo jiné doporučuje doplnit salátem většinu jídel. Jeden z vašich oblíbených se může stát salát z celeru, jablek, koření a jedné vyloženě zimní přísady na zahřátí: „Výborný je salát celerový s jablky a můžeme si ho zpestřit strouhaným zázvorem, který má navíc dobré účinky proti rýmě a nachlazení. Můžeme použít sterilovaný celer nebo povařit, nastrouhat a okořenit – osolit opepřit, malinko zakápnout olejem, ale opravdu jen malinko. Jestli použijete olej slunečnicový, řepkový nebo olivový, to už nechám na vás. S tím, že přistrouháme zázvor a oloupané jablko.“

Takže sterilovaný nebo lehce povařený celer nastrouháme do základu, okořeníme solí, pepřem a lehce zakápneme olejem. Přidáme jablko a zázvor a Jitka Turňová ještě doporučuje smíchat s trochou čerstvého sýra. Je to salát plný chutí a tak ho můžeme klidně do jídelníčku zařadit častěji.

autor: dak

Související

  • Gratinovaný celer

    Zřejmě nás milovníků celeru mnoho nebude – mluvím tedy o celerové bulvě, kořenové zelenině, nikoli o řapíkatém celeru.

  • Mrkev a petržel jsou odolné, celer je citlivka

    V posledních dnech pršelo a zahradnice Mirka Paclová to ocenila i v odpolední poradně na Regionu. A zároveň přidala rady, jak pěstovat macešky a primulky, a co teď ...

  • Salát z červeného zelí

    Zelenina, zelenina, zelenina, připomínají odborníci na zdravé stravování. Ale když nám se do ní někdy nechce, ono je skoro všechno ostatní mnohem chutnější než zelenina.