Celerový salát s jablky a zázvorem
Celer nebude pravděpodobně patřit k nejoblíbenějším druhům zeleniny, ale já myslím, že z hlediska zdraví, a vlastně i chuti, je poněkud nedoceněný. Když se šikovně smíchá s něčím sladkokyselým, jako je jablko a přidá se k němu něco pikantního, máme tu hned nový tip třeba na salát.
- 150 g celeru
- 1 menší jablko
- kousek zázvoru
- kapka oleje
- sůl, pepř
- čerstvý sýr
Nutriční terapeutka Jitka Turňová mimo jiné doporučuje doplnit salátem většinu jídel. Jeden z vašich oblíbených se může stát salát z celeru, jablek, koření a jedné vyloženě zimní přísady na zahřátí: „Výborný je salát celerový s jablky a můžeme si ho zpestřit strouhaným zázvorem, který má navíc dobré účinky proti rýmě a nachlazení. Můžeme použít sterilovaný celer nebo povařit, nastrouhat a okořenit – osolit opepřit, malinko zakápnout olejem, ale opravdu jen malinko. Jestli použijete olej slunečnicový, řepkový nebo olivový, to už nechám na vás. S tím, že přistrouháme zázvor a oloupané jablko.“
Takže sterilovaný nebo lehce povařený celer nastrouháme do základu, okořeníme solí, pepřem a lehce zakápneme olejem. Přidáme jablko a zázvor a Jitka Turňová ještě doporučuje smíchat s trochou čerstvého sýra. Je to salát plný chutí a tak ho můžeme klidně do jídelníčku zařadit častěji.
Související
-
Gratinovaný celer
Zřejmě nás milovníků celeru mnoho nebude – mluvím tedy o celerové bulvě, kořenové zelenině, nikoli o řapíkatém celeru.
-
Mrkev a petržel jsou odolné, celer je citlivka
V posledních dnech pršelo a zahradnice Mirka Paclová to ocenila i v odpolední poradně na Regionu. A zároveň přidala rady, jak pěstovat macešky a primulky, a co teď ...
-
Salát z červeného zelí
Zelenina, zelenina, zelenina, připomínají odborníci na zdravé stravování. Ale když nám se do ní někdy nechce, ono je skoro všechno ostatní mnohem chutnější než zelenina.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka