Salát z pampeliškových listů a slaniny
Léto je čas salátů a jejich nabídka je konečně velmi pestrá. Už jsme si dokonce pochutnali i na hlávkovém salátu čerstvě vytaženém ze záhonku.
Jako zelené lístky do salátu jde použít pestrou směs různých listů – třeba ledový salát, oblíbený a křupavý. Využíváme také salát římský, tmavě zelené listy špenátu, polníček, který se jí v celých malých trsech nebo rukolu. Ta je sice malinko štiplavá, ale zároveň chutná lehce po oříšcích, takže v malém množství každý salát oživí. A konečně listy pampelišky – jsou ozdobou každého salátu a dodávají nám spoustu minerálů a prospěšných látek. Stačí jen natrhat na místě daleko od silnice, lístky spíše mladší a světlejší a použít do salátu.
- hrst pampeliškových listů
- 2 vejce
- 50 g anglické slaniny
- Zálivka:
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce vinného octa
- 1 lžička hořčice
- 1 lžíce medu
- sůl, pepř
Máme-li tedy základ pro náš dnešní pampeliškový salát, pustíme se do přípravy zbytku.
Nejprve si uvaříme vajíčka natvrdo – na jednu porci dvě vejce, ať máme i hodně bílkovin. Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky a osmažíme do křupava a promícháme se salátem. Pokapeme s dobře promíchanou zálivkou z dvou lžic olivového oleje, dvou lžic octa, lžíce medu a lžičky hořčice a ozdobíme vajíčky rozkrojenými na čtvrtky.
Tento salát si určitě oblíbíte. K němu podáváme čerstvé pečivo nebo opečené toasty jako přílohu.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.