Salát z pampeliškových listů a slaniny

Léto je čas salátů a jejich nabídka je konečně velmi pestrá. Už jsme si dokonce pochutnali i na hlávkovém salátu čerstvě vytaženém ze záhonku. 

Jako zelené lístky do salátu jde použít pestrou směs různých listů – třeba ledový salát, oblíbený a křupavý. Využíváme také salát římský, tmavě zelené listy špenátu, polníček, který se jí v celých malých trsech nebo rukolu. Ta je sice malinko štiplavá, ale zároveň chutná lehce po oříšcích, takže v malém množství každý salát oživí. A konečně listy pampelišky – jsou ozdobou každého salátu a dodávají nám spoustu minerálů a prospěšných látek. Stačí jen natrhat na místě daleko od silnice, lístky spíše mladší a světlejší a použít do salátu.

Ingredience
  • hrst pampeliškových listů
  • 2 vejce
  • 50 g anglické slaniny
  • Zálivka:
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce vinného octa
  • 1 lžička hořčice 
  • 1 lžíce medu
  • sůl, pepř 

Máme-li tedy základ pro náš dnešní pampeliškový salát, pustíme se do přípravy zbytku. 

Nejprve si uvaříme vajíčka natvrdo – na jednu porci dvě vejce, ať máme i hodně bílkovin. Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky a osmažíme do křupava a promícháme se salátem. Pokapeme s dobře promíchanou zálivkou z dvou lžic olivového oleje, dvou lžic octa, lžíce medu a lžičky hořčice a ozdobíme vajíčky rozkrojenými na čtvrtky. 

Tento salát si určitě oblíbíte. K němu podáváme čerstvé pečivo nebo opečené toasty jako přílohu.

Související

  • Kuřecí stehna na rozmarýnu

    V notoricky známém filmu se ptají, zda křidýlko nebo stehýnko. Vždycky mi to bylo divné, protože přece stehýnko je mnohem lepší!

  • Kuře a chřest na grilu

    Po většinu dní teď máme krásné jarní počasí a tak si říkám, jestli už jste uspořádali první letošní grilovačku. Kdo má zahradu a na ní gril, určitě ano.