Rychlá hrnková buchta
V posledním roce se setkávám s čím dál více lidmi, kteří začali doma péct sladké koláče, buchty a moučníky a baví je to!
Rychle pochopit základní princip těsta – mouka, cukr, mléko, vejce, tuk a nějaké kypřidlo a můžeme objevovat, kombinovat a vymýšlet. Střídat mouky, nahrazovat sladidla, šlehat bílek z vajec nebo zkusit kypřit třeba kefírem, nechat těsto zvláčnit ovocem nebo pudinkem, možností máme tisíce.
- 2 hrnky mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 hrnek cukru
- 2 hrnky strouhaných nebo krájených jablek
- 3 vejce
- 1/2 hrnku oleje
- 1/2 hrnku mléka (může být i méně)
- případně skořice na dochucení
Vždycky je ale dobré mít nějaký základní recept a s tím dál pracovat. Výtvarnice Jana Mikysková například upekla super jednoduchou buchtu za pomoci hrnku a pěkné formy na bábovku.
"Je to klasická hrnková buchta – 3 vajíčka, dva hrnky mouky, jeden hrnek cukru, půlku hrnku oleje a půl hrnku mléka. Ale dávám toho mléka míň, protože to právě zvlhčí ta jablka. Podle toho, kolik mám jablek nebo hrušek, tak tam něco nakrájím. To je ta nejjednodušší buchta,“ usmívá se.
Jablka můžeme nastrouhat nahrubo nebo nakrájet na kousky a použijeme množství odpovídající asi dvěma hrnkům, kterými odměřujeme všechny ingredience. Do mouky před smícháním všeho dohromady v míse ještě přidáme kypřící prášek, a pak už jen hotové těsto vylijeme na plech nebo do formy a upečeme do zlatova. Ke kávě je to ideální svačinka.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.