Kakaová buchta s červenou řepou

Po kakaové buchtě, nejlépe nějaké rychlé, jednoduché na plech, bych se mohla utlouct, ale nikdy by mě nenapadlo do ní použít čtvrt kila zeleniny. 

A ono to jde. Paní Drahoslava Horká má výborný recept na buchtu, kam se díky barevnému maskování schovají hned tři červené řepy.

Ingredience
  • 3 červené řepy
  • 220 g medu (třtinového cukru)
  • 3 vejce
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ¼ lžičky sody 
  • Špetka soli
  • 50 g kakaa
  • 225 g polohrubé mouky
  • 200 ml oleje
  • Možno i 100 g strouhané čokolády

„Nejdříve jsem si uvařila čtvrt kila červené řepy úplně do měkka, oloupala jsem je a nechala jsem vystydnout. Vyšlehala jsem si med, ale můžete dát i obyčejný cukr nebo třtinový cukr a tři celá vejce. A přidala jsem tam lžičku pečícího prášku, čtvrt lžičky sody, pět deka kakaa, trochu soli, samozřejmě. Do toho se zamíchalo 225 gramů polohrubé mouky, na struhadle nastrouhaná ta červená řepa a dvě stě mililitrů oleje a můžete přidat i deset deka nastrouhaná čokolády, kdo má rád, ale u nás čokoláda moc nefrčí,“ usmívá se paní Horká. 

„Peče se to na 180 zhruba tři čtvrtě hodiny až padesát minut, a nahoru si pak můžete dát vídeňskou šlehačku, to je na vás.“ 

Vida, šlehačka, ta vylepší všechno, včetně buchty s červenou řepou. Jestli chcete mít opravdu rychle hotovo, pak si řepy uvařte doměkka a nechte vystydnout s větším předstihem, třeba den předem nebo hned ráno. 

Související

  • Dezert s jablky a karamelem

    Základem receptu na dezert s jablky a karamelem, který vaše rodina jistě ocení, je perník. 

  • Nytyk s podmáslím

    Díky sbírání receptů pro vás, posluchače Českého rozhlasu Vysočina, už jsem objevila pár pokladů – třeba peciválky, šmorn, jabkovec nebo teď naposledy nytyk.