Polévka z fenyklu a červené řepy

Největší audioportál na českém internetu

Fenykl | Foto: Shutterstock

Z fenyklu používáme v kuchyni dvě části – semínka, která připomínají kmín a vaří se z nich čaj proti nadýmání, ale také takzvaný sladký fenykl. Jde o nadzemní část ze ztluštělých listů, která připomíná hlízu. A tu si právě dnes nakrájíme do polévky, protože příjemně voní a chutná po anýzu, to je také důvod, proč se fenykl ujal zejména ve středomořské kuchyni.

Začneme ale popořádku. Kromě fenyklu budeme potřebovat tři menší červené řepy, asi půl kila – ideálně předvařené, která je vhodná ihned k použití. Můžeme ale také vzít řepu čerstvou a předem si ji v troubě upéct.

Ingredience
  • 1 cibule
  • 1 fenykl
  • 500 g červené řepy (nejlépe předvařené)
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 4 vejce
  • 200 ml smetany na vaření 12%
  • 1 lžíce sezamové semínko
  • slunečnicový olej
  • sůl
  • pepř mletý

Dále si předvaříme 4 vajíčka natvrdo a nachystáme si smetanu na vaření a sezamová semínka. A jdeme vařit!

 Na kousky si pokrájíme cibuli společně s celým fenyklem. Orestujeme je v hrnci na oleji asi pět minut. Do hrnce přidáme předvařenou řepu nakrájenou na kousky a zalijeme zeleninovým vývarem. Pokud nemáme, stačí voda, ale dochucená přírodním bujónem.

Povaříme dalších pět minut a mezitím si oloupeme a nahrubo nastrouháme uvařená vajíčka. Po uvaření polévku rozmixujeme mixérem do krému a na vypnutém sporáku zjemníme kelímkem smetany na vaření.

Rozdělíme na talíře a každou porci ozdobíme strouhanými vajíčky a posypeme sezamovým semínkem. Takto má polévka ideální poměr živin, vitamínů a především hodně bílkovin, takže nás zasytí. Tahle chuť rozhodně stojí za vyzkoušení, tak dobrou chuť

autor: dak

Mohlo by vás zajímat