Polévka z fenyklu a červené řepy
Z fenyklu používáme v kuchyni dvě části – semínka, která připomínají kmín a vaří se z nich čaj proti nadýmání, ale také takzvaný sladký fenykl. Jde o nadzemní část ze ztluštělých listů, která připomíná hlízu. A tu si právě dnes nakrájíme do polévky, protože příjemně voní a chutná po anýzu, to je také důvod, proč se fenykl ujal zejména ve středomořské kuchyni.
Začneme ale popořádku. Kromě fenyklu budeme potřebovat tři menší červené řepy, asi půl kila – ideálně předvařené, která je vhodná ihned k použití. Můžeme ale také vzít řepu čerstvou a předem si ji v troubě upéct.
- 1 cibule
- 1 fenykl
- 500 g červené řepy (nejlépe předvařené)
- 750 ml zeleninového vývaru
- 4 vejce
- 200 ml smetany na vaření 12%
- 1 lžíce sezamové semínko
- slunečnicový olej
- sůl
- pepř mletý
Dále si předvaříme 4 vajíčka natvrdo a nachystáme si smetanu na vaření a sezamová semínka. A jdeme vařit!
Na kousky si pokrájíme cibuli společně s celým fenyklem. Orestujeme je v hrnci na oleji asi pět minut. Do hrnce přidáme předvařenou řepu nakrájenou na kousky a zalijeme zeleninovým vývarem. Pokud nemáme, stačí voda, ale dochucená přírodním bujónem.
Povaříme dalších pět minut a mezitím si oloupeme a nahrubo nastrouháme uvařená vajíčka. Po uvaření polévku rozmixujeme mixérem do krému a na vypnutém sporáku zjemníme kelímkem smetany na vaření.
Rozdělíme na talíře a každou porci ozdobíme strouhanými vajíčky a posypeme sezamovým semínkem. Takto má polévka ideální poměr živin, vitamínů a především hodně bílkovin, takže nás zasytí. Tahle chuť rozhodně stojí za vyzkoušení, tak dobrou chuť
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.