Nakládaná řepa s kozím sýrem

Dnešní dobrotu najdeme pod různými názvy, i cizími, ale protože jde prostě o nakládanou červenou řepu s kozím sýrem, budeme jí tak říkat, protože v jednoduchosti je krása.

Ingredience
  • 1-2 červené řepy
  • 1 kulatý kozí sýr
  • hrst rukoly
  • 1-2 lžíce medu
  • hrst vlašských ořechů
  • bazalkové pesto

Rostislav Černý, kuchař z restaurace Grand Poppet ve Žďáře nad Sázavou, to potvrzuje i tím, jakou červenou řepu do receptu vybírali. „Zkoušeli jsme nakládat vlastní, zkoušeli jsme péct čerstvou v alobalu s olivovým olejem v troubě, ale osvědčilo se nám koupit hotovou nakládanou, která se dá sehnat v každém supermarketu. Ta je nejlepší jak v konzistenci, tak v chuti.“

Červenou řepu, která už je měkká a dobře drží pohromadě, si nakrájíme na kolečka. Tak asi milimetr, ale vzhledem k tomu, aby se někdo třeba neřízl, tak mohou být i silnější, ta kolečka,“ usmívá se kuchař.

Teď vezmeme kozí sýr, nejlepší je z nějaké místní farmy, kde se kozími mléčnými výrobky zabývají, a položíme ho do nádoby vhodné do trouby, protože budeme zapékat. „Pokapeme medem, a v předehřáté troubě na 180 stupňů a gratinujeme. Pečení jak shora, tak i zespoda a kontrolovat. Nechat to tam jen asi pět minut. Potom přidáme trochu domácího bazalkového pesta, přidáme rukolu, takže se míchají chutě sladkost, slanost, oříšková chuť, a to všechno doplní máslový toust,“ uzavírá Rostislav Černý.

Vlašské oříšky jsou nasekané na menší kousky a trochu orestované nasucho. Na závěr se může rukola pokapat lehce medem a celou letní dobrotu podáváme s máslovým toustem.

autor: dak

Související

  • Vepřová panenka s tymiánem

    K létu patří grilování a my si dnes dáme jedno z nejchutnějších mas, které se na grilu dá připravit – vepřovou panenku.