Červená řepa s kozím sýrem a medovou zálivkou
Věděli byste, jak se řekne slovensky řepa? Není to příliš obvyklé slovo, a také slovenštinu neslyšíme každý den, jako tomu bylo dříve. Řepa je tedy cvikla – a já to připomínám hlavně proto, že dnešní dobrotu vařil mladý kuchař ze Slovenska.
Lukáš Veselovský ze třetího ročníku střední odborné školy potravinářské z Nitry přijel soutěžit do Havlíčkova Brodu a vybral si barevně i chuťově velmi pestrý předkrm – pečenou červenou řepu s kozím sýrem a medovou zálivkou:
1větší červená řepa
100g kozího sýra
Na zálivku: 1lžička medu
2lžíce olivového oleje
1lžička jablečného octa
sůl
strouhaný zázvor
hrst slunečnicových semínek
„Nastrouhám si „cviklu“ a zapeču ji v troubě a nechám vychladnout. Nakrájím si kozí sýr na plátky. Pokladu to na talíř a z olivového oleje, jablečného octa a medu si udělám zálivku,“ popisuje Lukáš svůj návod. Strouhaná červená řepa se peče kratší dobu, než řepa vcelku, která potřebuje alespoň hodinu. Čím menší kousky, tím rychleji bude upečená. V troubě je vhodné řepu osolit a pokapat olivovým olejem. Změklou řepu necháme vychladnout a na talíř klademe s plátky kozího sýra. Posledním krokem je medová zálivka smíchaná s olivovým olejem a jablečným octem. Chutná je i s balsamikem. Nahoru se nastrouhá zázvor a nasype trocha nasucho opražených slunečnicových semínek. V předkrmu tohoto typu jsou chutě všechny: med je sladký, zázvor pálivý, ocet kyselý, řepa je trošičku nahořklá a stejně jako slunečnicová semínka je slaná. Ideální začátek většího oběda.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.