Kuře na paprice
Když se zeptám dětí, co by chtěly na oběd, dost často volají, že kuře na paprice. Naštěstí je to jedno z jídel, které je poměrně rychle hotové a chutná všem.
Potřebujeme na ně vařené, podušené nebo upečené kuřecí maso, nebo si rovnou vezmeme kuřecí prsíčka. Ostatně to je nejrychlejší. Stačí nám hluboká pánev většího průměru a nají se celá rodina.
- 500 g kuřecích prsou
- 1 cibule
- mletá sladká paprika
- šlehačka + zakysaná smetana
- nebo smetana na vaření
- máslo (olej) na orestování
- sůl
Nejprve si na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme také na menší kousky nakrájené kuřecí maso a restujeme společně za stálého míchání. Když cibule zesklovatí a maso se zatáhne, posypeme mletou sladkou červenou paprikou.
Směs také opečeme na pánvi, ale už jen krátce, protože by paprika mohla zhořknout, kdybychom ji tak nechali příliš dlouho. Přilijeme trochu horké vody nebo vývaru, osolíme, přiklopíme pokličkou a podusíme asi čtvrt hodiny
Pak smícháme deci šlehačky s trochou zakysané smetany a rozšleháme s hladkou moukou, prostě klasická záklechtka. Pak vlijeme do pánve k masu, promícháme a mouku ještě necháme provařit. Když nemáme směs šlehačky a zakysané smetany, stejně dobře nám poslouží i sladká smetana na vaření. Nakonec dochutíme a podáváme s knedlíkem, ale k této omáčce se docela dobře hodí i těstoviny.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.