Letní ovocný pohár
Dali byste si chladivý slaďoučký pohár se spoustou čerstvého ovoce? To se snad v těchto dnech ani nedá odmítnout!
Abychom si užili plnou chuť a zároveň neměli pocit viny za přílišné mlsání a kalorie, zvolíme si jako základ směs bílého jogurtu s tvarohem a čerstvým sýrem typu lučina.
- 1 velký bílý jogurt
- 1 polotučný tvaroh
- 100 g sýra typu lučina
- 2 lžíce cukru (stévie, čekanky)
- 1 vanilkový cukr
- ovoce - dle možností a chuti (jahody, borůvky, maliny, broskve, meruňky...)
- 100 g piškotů
- kapka rumu
- lístek meduňky na ozdobu
Smícháme jeden velký jogurt s kostkou tvarohu a malým balením sýra – osladit můžeme buď dvěmi lžícemi cukru nebo stévií či čekankovým sirupem. Dochutíme jedním vanilkový cukrem a všechno důkladně smícháme.
Připravíme si omyté ovoce, pokud budeme dávat větší plody, pak je překrájíme, například broskve, nektarinky nebo meruňky, drobné ovoce jako jsou borůvky, maliny, ostružiny nebo jahody necháme. Do pohárů vložíme na dno piškoty – pokud si s námi nepochutnávají děti, můžeme je pokapat rumem, jinak použijeme ovocný rozvar – krátce povařené ovoce s trochou vody, které necháme předem vychladnout.
Na piškoty přidáme ovoce, na ně jogurtovou vrstvu, opět piškoty, ovoce a jogurt. Nahoře poháry ozdobíme ovocem a lístkem meduňky, nejlépe čerstvě utrženým ze záhonku. Poháry je dobré nechat vychladit a pak podávat k pravému letnímu osvěžení.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor

Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.