Rychlá letní večeře z cukety

Rychle a jednoduše, tak, aby nás jídlo zasytilo, a přesto zdravě – tak bychom se měli snažit jíst v létě. Čerstvá zelenina je všude na dosah, stačí si jen vybrat a vhodně připravit.

Ingredience
  • 2 – 3cukety
  • sůl
  • domácí chléb
  • Dipy:
  • zakysaná smetana
  • sůl, cukr, citrónová šťáva
  • Nebo
  • 100 g zakysané smetany
  • 100 g podmáslí
  • česnek, pažitka, kopr
  • Nebo
  • majonéza
  • citrónová šťáva, česnek
  • hrst rukoly

Jeden ideální letní tip mi dala Zuzana Pěchotová z organizace Život 99. „Máme období cuket, takže cuketu si oloupejte, nakrájejte na kolečka, trošku obalte v soli a lehce opečte na pánvi. Pak si k tomu udělejte ze zakysané smetany dip – trochu ochutit – solí, cukrem a citrónem. K tomu si upečete svůj domácí chleba a pak stačí jen namáčet cuketu do toho dipu, k tomu chlebík a zapít to bílým vínkem, je to úžasná letní večeře,“ rozplývá se autorka receptu.

Slyšíte sami, jak je to dobré. Kromě dipu ze zakysané smetany můžeme vyzkoušet i jiné varianty – zakysanou smetanu smícháme s podmáslím a česnekem a doplníme sekanou pažitkou a koprem. Dochutíme solí, pepřem a citrónovou šťávou.

Jiná možnost je vyzkoušet například dip z čerstvé rukoly – do kvalitní nebo doma vyrobené majonézy z olivového oleje předáme pár kapek citronové šťávy a dva stroužky rozdrceného česneku. Rozmixujeme si trochou rukoly a zelený ostrý dip je na světě. Cuketa, chleba, dip a vínko, jak radila Zuzana Pěchotová k večerní pohodě úplně stačí. ​

autor: dak

Související

  • Plněná cuketa

    Léto je tu, už i podle kalendáře, tak si pojďme dát letní zeleninové jídlo! Nesmírně variabilní cukety jsou v oblibě plněné a zapečené. 

  • Cuketová koprovka

    Jakmile se na trhu objeví čerstvý kopr, pouštíme se do velmi oblíbených chodů - omáčky a polévky. Není však jen jeden klasický recept!