Letní pití z máty a meduňky

Dnes se napijeme něčeho zdravého, dobrého a osvěžujícího! Využijeme k tomu ingrediencí ze zahrádky – máty a meduňky a k tomu ještě pár věcí navrch. 

„Já jsem totiž taková zahradnice na baterky, nic moc u mě nepřežije, takže si zásadně na zahrádku pořizujirostliny, které nepotřebují žádnou extra náročnou péči,“říká o sobě redaktorka Dáša Kubíková. Přesně takové trvalky jsou máta i meduňka.

Tyhle rostliny, které leckdo nazývá plevel, naprosto nic nezničí a každý rok znovu a znovu zaplavují záhonek. Skoro to všechno ani nestačíme spotřebovat na čaje.

„Proto jsem zajásala, když jsem objevila jednoduchý tip na ledové chutné pití. Plnou hrst lístků meduňky natrhám na kousky a přidám i pár lístků máty – máta je honě výrazná a tak máme raději poměr 4 díly meduňky a jeden díl máty. Topolijiasi dvěma deci horké vody a počkám asi 10 minut, než výluh zchladne,“vysvětluje Dáša.

Nápoj se pak nalije do konvice či karafy a doplní do litru, litru a půl buď spoustou ledu nebo studené vody. Osladí se podle chuti třtinovým cukrem a přidá šťáva z jednoho citronu. Kdo sežene chemicky neošetřené biocitrony, může i přistrouhat trochu kůry. Místo citronové šťávy můžeme obměnit šťávou z limetky.

autor: mik